Nëse keni ngrënë ndonjëherë akullore me çokollatë të bardhë, atëherë duhet ta dini këtë

  • E.K /
  • 15 June 2021 - 08:29
Nëse keni ngrënë ndonjëherë akullore me çokollatë të bardhë, atëherë duhet ta dini këtë

Një nga shijet e preferuara që shumë zgjedhim për akulloren është çokollata e bardhë.

Por çfarë nuk dini në të vërtetë për këtë ëmbëlsirë të shijshme? Çokollata e bardhë është pothuajse gjithmonë… jo çokollatë! Përbërësit kryesorë të çokollatës janë gjalpi i kakaos dhe kakaoja e ngurtë. Në varësi të copës së kakaos, lloji i çokollatës gjithashtu ndryshon.

Për shembull, përmasa të tjera të kakaos gjenden në çokollatën e zezë dhe të tjerat në çokollatën e qumështit. Sidoqoftë, diçka e ndryshme vlen për çokollatën e bardhë. Kakaoja e ngurtë mungon plotësisht, pra përbërësi kryesor i çokollatës.

Në fakt, në të kaluarën, çokollata e bardhë shpesh bëhej edhe pa gjalpë kakao, të cilën shumë prodhues e zëvendësuan me vajra të tjerë bimorë. Por që nga viti 2004, Administrata Amerikane e Ushqimit dhe Barnave e ka bërë të qartë se për të përcaktuar një ëmbësirë si “çokollatë të bardhë” duhet të përmbajë të paktën 20% gjalpë kakao.

(Kosova Sot Online)