Shkencëtarët kërkojnë ilaçin për diabet

  • E.K /
  • 18 October 2021 - 10:02
Shkencëtarët kërkojnë ilaçin për diabet

Diabeti i tipit 1 është forma më e vështirë e sëmundjes së sheqerit dhe shfaqet për faktin, sepse qelizat e pankreasit (qelizat beta) prodhohen në sasi tejet të vogël ose nuk prodhojnë fare insulinë. Mund të shfaqet në secilën moshë, por në shumicën e rasteve te të fëmijët dhe të rinjtë.

Ideja e shkencëtarëve izraelitë është që të "shtyjnë" qelizat e mëlçisë të prodhojnë insulinë me aktivizimin e gjenit të veçantë PDX-1. Shkencëtarët kanë bërë eksperimente në minjtë laboratorikë dhe në indin e njeriut. Shërimi do të jetë i thjeshtë - qelizat e ndërruara do të ktheheshin në mëlçi dhe do të integrohen në strukturën e saj.

(Kosova Sot Online)