Dhe mërzia mund të jetë e mirë për shëndetin: Shkencëtarët rendisin një sërë përfitimesh

  • E.K /
  • 10 janar 2022 - 13:38
Dhe mërzia mund të jetë e mirë për shëndetin: Shkencëtarët rendisin një sërë përfitimesh

Krahas burimeve të ndryshme argëtimi ku ndër të tjera sot janë celularët, televizori, interneti, lojërat e të ngjashme, është pak e vështirë të mërzitemi.

Por kjo është ende duke ndodhur, dhe shkencëtarët tani kanë shpjeguar pse është e mirë.

Një ndjenjë e njohur kur jeni të mërzitur ose kur ju mungon stimulimi ndonjëherë ka përfitimet e saj.

E para është motivimi

Kur jeni të mërzitur, motivimi juaj do të funksionojë për të gjetur një burim që do t'ju pushtojë ose argëtojë. 

Ju mund të filloni të lexoni një libër, të mësoni një gjuhë që e dëshironit prej kohësh ose të rregulloni një rrëmujë në shtëpi. 

Kjo shpjegon edhe pse gjatë pandemisë dhe karantinës shumë njerëz u bënë më kreativë, filluan një punë ose mbaruan një të vjetër që ishte pezulluar për një kohë të gjatë.

Bërja e ëmbëlsirave, pastrimi, bërja e gjërave apo edhe mësimi i disa të rejave - shumë prej tyre kanë gjetur mënyrën e tyre ideale për të vrarë mërzinë.

Kur mërziteni, imagjinata juaj ndoshta do të funksionojë, kështu që do të mbani mend disa mënyra interesante për të vrarë mërzinë, sipas hulumtimit nga Akademia e Zbulimeve të Menaxhimit.

Njerëzit që bënin detyra të mërzitshme më vonë janë më kreativë për të gjetur biznes dhe ide në jetën e përditshme.

Përveç kësaj, sa gjëra thjesht degjeneruan për shkak të njerëzve që kishin kohë për të fantazuar? 

Keni kohë të mendoni për veten dhe të përmirësoheni.

Njerëzit që janë të prirur për mërzi kanë më shumë kohë për t'u marrë me veten dhe sjelljen e tyre. Kjo ju jep kohë për t'u ulur dhe për të menduar për ngjarjet aktuale, dhe vetë-reflektimi është shpesh një shkëndijë për ndryshim dhe përmirësim të vërtetë në jetë.

Gjithashtu, nga mërzia ne shpesh kërkojmë mënyra për të ringjallur vlerat e vërteta të jetës, kështu që njerëzit me më shumë kohë të lirë kanë më shumë mundësi për të ndihmuar njerëzit përreth tyre.

Shkencëtarët pohojnë se në momentet e mërzisë, truri merr një pushim të merituar .

Truri është një mjet i fuqishëm që është gjithmonë në funksion. 

Por ai shpesh ka nevojë për pushim dhe mërzia është gjendja ideale që truri të pushojë.

 Kur shkëputesh nga gjithçka për një kohë, si p.sh kur udhëtoni dhe shikoni nga dritarja e një makine ose mjetesh të tjera transporti pa menduar për asgjë, ju përmirësoni shëndetin tuaj mendor.

"Të lini mendimin për të bredhur lirisht pa shpërqendrime, mund të ndihmojë trurin tuaj të stërvitet dhe të luajë. Në këtë mënyrë ju mund të lehtësoni stresin, të largoheni nga problemet për një kohë, por edhe të rrisni produktivitetin dhe kreativitetin tuaj", pohojnë ata.

Mërzia gjatë një takimi ose telefonate ju ndihmon të qëndroni të fokusuar dhe vigjilent, sipas një studimi nga një universitet.

Me kalimin e kohës, ju do ta stërvitni trurin tuaj që të jetë më pak i mërzitur dhe të mendojë në mënyrë më kreative, të zgjidhni problemet ose të fokusoheni në gjërat që po ndodhin rreth jush.

(Kosova Sot Online)