Pija që ul dukshëm hipertensionin në pak minuta

  • E.K /
  • 13 January 2022 - 14:03
Pija që ul dukshëm hipertensionin në pak minuta

Reputacioni i pafavorshëm i hipertensionit i detyrohet efekteve të tij të mpiksjes së gjakut. Kjo sepse presioni që tejkalon një prag të caktuar mund të shkaktojë këputje brenda enëve të gjakut.

Shkaqet kryesore të problemit përfshijnë mungesën e stërvitjes dhe mbipeshën, por një hulumtim implikoi ushqimin si një ndikues të rëndësishëm në problem. Një pije, e pasur me kalium, mund të ulë hipertensionin në një kohë të shkurtër.

Hulumtimi i kryer nga Universiteti i Wollongong, në Australi, tregon se konsumimi i një porcioni të vetëm prej 300 mililitra lëng kumbulle rezultoi në uljen e ndjeshme të presionit të gjakut gjatë 24 orëve.

Efekti, vunë në dukje studiuesit, ishte më i theksuar te të rriturit e moshuar. Studimi u krye duke përdorur një varietet japonez të kumbullave të njohura si ‘Queen Garnet’, i cili ka nivele jashtëzakonisht të larta të anthocyaninës.

Anthocyanina, një antioksidant i fuqishëm, besohet të jetë përgjegjës për uljet e theksuara të presionit të gjakut.

Dëshmitë po rriten se dietat që theksojnë këto kimikate ofrojnë përfitime të gjera shëndetësore. Këto përfshijnë përmirësime në metabolizmin e glukozës dhe reduktime të konsiderueshme të inflamacionit dhe obezitetit. 

(Kosova Sot Online)