Këto ndryshime në këmbë mund të zbulojnë probleme të mëlçisë

  • E.K /
  • 12 maj 2022 - 14:03
Këto ndryshime në këmbë mund të zbulojnë probleme të mëlçisë

Problemet e mëlçisë mund të zbulohen në mënyra të papritura. Ndoshta nuk mendoni për shëndetin e mëlçisë çdo ditë, por është një organ që punon fort dhe, veç të tjerash, filtron gjakun dhe zbërthen substancat e dëmshme.

Po kështu, nëse shëndeti i këtij organi është i dëmtuar, qoftë sëmundje apo lëndim, mund të ndodhë një efekt domino kur të vuajë edhe pjesa tjetër e trupit. Megjithatë, pak njerëz janë të vetëdijshëm për të gjitha simptomat e sëmundjes së mëlçisë që mund të shfaqen, dhe është e rëndësishme t’i mbani mend ato. Këtu është një listë me 4 simptoma që mund të zbulojnë se diçka nuk është në rregull me mëlçinë tuaj.

Ënjtjet

Cirroza e mëlçisë ndodh kur mëlçia dëmtohet për shkak të sëmundjes së avancuar, marrjes së tepërt të alkoolit ose diçka tjetër. Edhe pse cirroza shoqërohet me një fazë të avancuar të dëmtimit të mëlçisë dhe mund të jetë jashtëzakonisht e rrezikshme në atë kohë.

Megjithatë, një nga simptomat e mundshme është se ndonjëherë ata nuk do të japin asnjë simptomë të cirrozës së mëlçisë është ënjtja e këmbëve, këmbëve ose kyçeve, sipas ekspertëve nga Klinika Mayo. Organizata Botërore e Shëndetësisë shpjegon se kjo është për shkak të rritjes së presionit në venën porta, e cila mund të shkaktojë akumulimin e lëngjeve në këmbë dhe në bark. Simptoma të tjera që mund të vërehen janë humbja e oreksit dhe peshës, verdhëza, vjellja ose mavijosje.

 

Ngërçe muskulore

Ndërsa ngërçet e muskujve nuk janë një simptomë tipike e cirrozës së mëlçisë, studimet e fundit sugjerojnë se mund të ketë një lidhje midis ngërçeve dhe kësaj gjendjeje. Rezultatet e një studimi të botuar në Journal of Medicine in America zbulojnë se 101 nga 150 subjekte me cirrozë e përjetuan këtë simptomë përpara studimit. Hulumtimet tregojnë se ngërçet e muskujve shoqërohen me një cilësi të reduktuar të jetës për njerëzit me cirrozë. Megjithëse kërkimet nuk kanë treguar pse spazmat shfaqen te pacientët me cirrozë, ata sugjerojnë se mund të jetë një çekuilibër i elektroliteve, sistemit endokrin …

Dhimbje kyçesh

Duke qenë se dhimbja e kyçeve mund të shkaktohet nga një sërë kushtesh, ekspertët thonë se mund të jetë hepatiti viral , një formë e inflamacionit të mëlçisë që mund të ndodhë si një formë e infeksionit akut ose një gjendje kronike. Nëse hepatiti viral është shkaku i dhimbjes së kyçeve, mund të vëreni simptoma të ngjashme me gripin , si lodhje, të përzier, të vjella, dhimbje barku, ulje të oreksit… Disa do të raportojnë urinë të errët, jashtëqitje të lehta, sipas Qendrës për Kontroll dhe Parandalimi i sëmundjeve.

Njollat ​​në këmbë dhe krahë

Ekspertët thonë se disa ndryshime në sipërfaqen e lëkurës mund të ndodhin shpesh në sëmundjet e mëlçisë.

“Nëse organi i dytë më i madh në trup nuk funksionon siç duhet, dhe kjo është mëlçia, ndryshimet shpesh do të vërehen në lëkurë dhe mund të jenë sinjali i parë i sëmundjes së mëlçisë ”, thuhet në studimin e Cleveland Clinic’s Journal of Medicine. Është e rëndësishme, thonë ekspertët, të njihet në kohë sëmundjet e mëlçisë.

Njollat ​​mund të zhvillohen në duar, këmbë dhe pëllëmbë dhe mund të kenë ngjyrë të bardhë. Mënyra më e mirë për të kontrolluar për një gjendje tjetër të lëkurës ose shfaqjen e njollave të bardha që lidhen me sëmundjen e mëlçisë është që ato të zhduken kur t’i shtypni.

Sigurohuni t’i raportoni mjekut tuaj çdo ndryshim sepse, si me të gjitha problemet shëndetësore, ato janë më të lehta dhe më të suksesshme për t’u trajtuar nëse njihen në kohë.

(Kosova Sot Online)