A zbulon grupi i gjakut probleme të mundshme shëndetësore?

  • A.P /
  • 18 May 2023 - 14:40
A zbulon grupi i gjakut probleme të mundshme shëndetësore?

Është shumë e rëndësishme të njihni grupin tuaj të gjakut, veçanërisht në situata emergjente, ndaj këshillohet ta shkruani dhe ta mbani me vete. Katër grupet kryesore të gjakut janë: A, B, 0 dhe AB, dhe janë gjithsej tetë, kur përfshihet faktori Rh (A+, A-, B+, B-, 0+, 0-, AB+ ose AB- ). Ekspertët besojnë se grupi i gjakut mund të tregojë probleme të mundshme shëndetësore.

Sëmundjet e zemrës

Lajmi i mirë për njerëzit me grupin e gjakut 0 është se rreziku i tyre është i ulët, nëse duhen besuar rezultatet e hulumtimit. Ekspertët nuk e dinë arsyen, por ekziston një mendim se është e mundur që grupet e tjera të gjakut të lidhen me një nivel më të lartë të kolesterolit dhe proteinave që mund të shkaktojnë mpiksje gjaku.

 

Kanceri i stomakut

Grupet e gjakut A, AB dhe B janë më të ndjeshëm ndaj kësaj sëmundjeje sesa grupi 0. Kjo është veçanërisht e vërtetë për grupin A, ku është më i shpeshti. Studiuesit mendojnë se është e mundur që të jetë një infeksion me bakterin H. pylori që shfaqet më shpesh në grupin A. Ky bakter shpesh gjendet në stomak dhe mund të shkaktojë inflamacion dhe ulçerë.

Kanceri i pankreasit

Nëse jeni grupi A, AB ose B, keni një rrezik më të lartë për të zhvilluar këtë sëmundje. Molekulat e grupit të gjakut A dhe B ndihmojnë bakterin H. pylori të rritet dhe të zhvillohet në zorrë, gjë që rrit rrezikun e sëmundjes.

Stresi

Stresi rrit nivelet e kortizolit në gjak. Njerëzit me grupin e gjakut A kanë gjithashtu nivele të larta të kortizolit, kështu që ata janë më të prirë ndaj stresit.

Kujtesa

Një studim në shkallë të vogël tregoi se njerëzit me grupin e gjakut AB kanë më shumë probleme me kujtesën.

Ulçera

Ulçera e stomakut është shumë e dhimbshme dhe e pakëndshme dhe më shpesh prek njerëzit me grupin e gjakut 0.

Mpiksje e gjakut

Tromboza venoze është formimi i mpiksjeve në venat e thella. Hulumtimet tregojnë se njerëzit me grupin A, B ose AB kanë një shans më të lartë që ky problem t’u ndodhë atyre.

Jetëgjatësia

Ata me grupin e gjakut 0 kanë më shumë gjasa të jetojnë më gjatë. Ekspertët mendojnë se kjo është për shkak të një rreziku të reduktuar të sëmundjeve të zemrës dhe enëve të gjakut.

Fertiliteti

Një studim tregoi se gratë me grupin e gjakut 0 kanë më shumë gjasa të kenë më pak vezë të shëndetshme, por kjo nuk është aspak e provuar.

Diabeti

Diabeti i tipit 2 shfaqet më shpesh tek njerëzit me grupe gjaku A dhe B, dhe ekspertët nuk janë të sigurt pse, kështu që ata besojnë se nevojiten më shumë kërkime.

Sulmi në tru

Rreziku i goditjes në tru rritet nëse keni grup gjaku AB. Mjekët mendojnë se është pasojë e ndjeshmërisë ndaj formimit të mpiksjes së gjakut.

(Kosova Sot Online)