Kur është koha e duhur për të pirë alkool?

  • A.P /
  • 28 May 2023 - 09:31
Kur është koha e duhur për të pirë alkool?

Vera është koha e duhur për të pirë alkool. Shumë njerëz pinë së bashku me shoqërinë e tyre në festa të ndryshme dhe për t’u qetësuar. Dhe kjo është një arsye e mirë sepse në të nesërmen ata nuk do të shkojnë në punë dhe fundja vera është stina e duhur për të lënë veten të lirë.

Por ajo çfarë shumë njerëz nuk dinë është se nëse nuk konsumoni alkool për një muaj ju do të keni përftime të shumta sipas ekspertëve.

“Përfitimet mund të ndryshojnë nga personi në person në varësi të ndryshimit  të sjelljes së tyre të zakonshme,” tha Dr. Rekha B. Kumar, drejtor mjekësor i Bordit Amerikan të Mjekësisë së Obezitetit.

Kumar shpjegoi se dikush që pi shumë pak, por zgjedh të heqë dorë nga alkooli për një muaj “mund të ndiejë kënaqësi në kontrollin e shëndetit të tij dhe arritjen e një qëllimi, ndërsa dikush që pi shumë mund të vërejë disa ndryshime në jetën e tij të përditshme, të tilla si qartësi më e madhe mendore, gjumë më i mirë, humbje peshe, etj.”

Amitava Dasgupta, profesoreshë e patologjisë dhe mjekësisë laboratorike në Shkollën e Mjekësisë McGovern të UTHealth në Hjuston dhe autore e librit “Shkenca e të pirit”, thotë se ky është një vendim shumë i mirë për ata që pinë shumë alkool. “Studimet tregojnë se edhe nëse pini një herë në muaj me tepricë, rreziku për sëmundje kardiovaskulare dhe goditje në tru rritet”, thekson ajo.

Le të shohim në detaje se si abstenimi nga alkooli për 30 ditë ndikon në trup.

Lehtësim i mëlçisë

Cirroza e mëlçisë mund të ndodhë me kalimin e kohës tek ata që pinë shumë alkool.

“Kjo nuk ndodh brenda natës, por ata që pinë shumë alkool (që për shkencën do të thotë më shumë se dy pije në ditë për burrat dhe një në ditë për gratë) gradualisht zhvillojnë mëlçinë e yndyrshme. Pra, kur ndaloni së piri, këto ndryshime përmbysen dhe mëlçia mund të bëhet përsëri normale”, shpjegon Dasgupta.

Për shkak se mëlçia është një organ tolerant, ndryshimet pozitive mund të shfaqen brenda disa javësh pas abstenimit nga alkooli.

 

Rreziku i sëmundjeve kardiovaskulare zvogëlohet

Alkooli metabolizohet nga mëlçia dhe një enzimë. Megjithatë, kur pini shumë, enzima metabolizohet nga një enzimë tjetër që shkakton keqfunksionime.

Nga ana tjetër, nëse pini pak, alkooli nuk ka efekt dhe vetëm rrit kolesterolin e mirë (HDL).

“Një ose dy gota verën në një ose dy herë në javë ka disa përfitime shëndetësore, veçanërisht për burrat mbi 40 vjeç, pasi zvogëlon rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare. Gratë mund t’i gëzojnë këto përfitime në çdo kohë, pavarësisht nga mosha e tyre!” vëren Dasgupta.

Megjithatë, ajo sqaron se njerëzit me origjinë kineze dhe indiane nuk i marrin përfitimet e mësipërme nga pirja e alkoolit për një arsye gjenetike që nuk është plotësisht e qartë.

“Përfundimi është se me pak alkool mbrojmë zemrën, por me shumë alkool rrisim rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare ”, shpjegon ajo.

Për të përmirësuar më tej funksionin e zemrës kur e lini pijen, mund t’i shtoni programit tuaj disa ushtrime, të cilat gjithashtu rrisin kolesterolin e mirë.

Redukton rrezikun e kancerit

Programi Kombëtar i Toksikologjisë i Departamentit Amerikan të Shëndetësisë dhe Shërbimeve Njerëzore e rendit alkoolin si një kancerogjen të njohur për njerëzit.

Raporti thotë se rreziku i një personi për të zhvilluar kancer të lidhur me alkoolin rritet sa më shumë alkool që pinë rregullisht me kalimin e kohës. Konsumimi i alkoolit është i lidhur me zhvillimin e llojeve të mëposhtme të kancerit:

Kokës dhe qafës

Ezofag

Mëlçisë

Mjirit

Zorrës së trashë

Të dhënat e vitit 2009 të publikuara në American Journal of Public Health Trusted Source vlerësojnë se afërsisht 3.5% e vdekjeve nga kanceri në Shtetet e Bashkuara lidhen me alkoolin.

Humbje peshe

Megjithëse alkooli është i lartë në kalori dhe vera, birra dhe koktejet janë të pasura me sheqer, Kumar thotë se ndërprerja e tyre mund ose nuk mund të ndihmojë në humbjen e peshës. “Përsëri, varet nga sa alkool po konsumon. Nëse dikush që është pirës i rëndë e ndërpret alkoolin për më shumë se një muaj, ai mund të shohë humbje peshe, më pak yndyrë në stomak, etj”, thotë mjeku.

Në varësi të pacientit, ai tha se ndonjëherë sugjeron reduktimin e alkoolit për humbje peshe.

“Unë kam rekomanduar abstenim të plotë nga alkooli për humbje peshe si një provë për disa pacientë që kanë optimizuar të gjitha aspektet e tjera të jetës së tyre (dieta është e përsosur, stërvitja është maksimale, gjumi është i mjaftueshëm, stresi është i kontrolluar) për të parë se si reagojnë. “Veçanërisht, shumë gra në postmenopauzë raportojnë se shtojnë peshë për shkak të alkoolit shumë më lehtë sesa para menopauzës”, shpjegon doktori.

Pra, nëse doni thjesht të humbni peshë, “basti” i një muaji pa alkool nuk është alternativa më e mirë për ju.

Stimulon funksionin e trurit

Dasgupta thotë se ata nën 21 vjeç janë idealë për të praktikuar “muajin e thatë” dhe në fund për të mos pirë alkool për një vit të tërë. “Ka një arsye që mosha e ligjshme e pirjes është 21 vjeç. Konsumimi i alkoolit nga adoleshentët dhe studentët është një problem i madh. Mund të shkaktojë humbje të kujtesës dhe ndryshime në zhvillimin e trurit,” shpjegon ajo.

E njëjta gjë vlen edhe për ata që janë alkoolikë ose kanë një histori familjare. “Alkoolistët kanë disa çrregullime specifike të trurit që shkaktohen nga konsumimi i tepërt i alkoolit. Dëmtimi i trurit mund të zvogëlojë kujtesën dhe përqendrimin”, shton ai.

Si përfundim, abstenimi nga alkooli mund të ketë përfitime për ata që pinë më shumë se dy pije të rekomanduara në ditë për burrat dhe një pije në ditë për gratë.

“Ju përfitoni më shumë nga alkooli kur pini me pak. Qëndrimi larg alkoolit për një muaj dhe më pas kthimi në pirjen e tepërt është një ide e keqe. Nëse jeni duke pirë shumë, është më mirë të reduktoni”, thotë Dasgupta. “Dhe të qëndrosh esëll për 90 ditë do të të bëjë më shumë mirë do t’i japë mëlçisë dhe zemrës më shumë kohë për t’u shëruar”, përfundon ajo.

Për ata që pinë pak, Kumar shpjegon se abstenimi i alkoolit për 30 ditë nuk do t’i dëmtojë ata, por mund të mos u bëjë shumë mirë as atyre.

“Ka njerëz që konsumojnë sasinë e duhur të alkoolit që kontribuon në mirëqenien e tyre psikosociale. Për këta njerëz, ndërprerja e plotë e pirjes mund të ndikojë në jetën e tyre sociale dhe ndoshta rutinën e tyre të menaxhimit të stresit.” 


(Kosova Sot Online)