Ja substancat 'vrasëse' të pranishme tek cigaret

  • A.P /
  • 29 February 2024 - 14:42
Ja substancat 'vrasëse' të pranishme tek cigaret

Nuk është e nevojshme të jesh duhanpirës ”i madh” për të filluar të ndjesh dëmin e parë nga cigaret.

Komponentët kancerogjenë të to, ​​në veçanti hidrokarburet aromatike policiklike, si benzeni, hyjnë në qarkullim në trupin tonë duke filluar 15-30 minuta pas thithjes së parë.

 

Nga rreth 4000 substanca kimike të pranishme në këto produkte, 400 janë toksike dhe të paktën 40 dihet se janë kancerogjene. Por duke qenë se çdo cigare përmban mesatarisht 0.8 mg nikotinë, një substancë që krijon varësi, ndalimi i helmimit të trupit tonë është veçanërisht i vështirë.

Këtu është një listë e disa “përbërësve” toksikë të pranishëm në çdo paketë, me efektet në trupin tonë.

Benzeni – Është një përbërës natyror i naftës, por prodhohet gjithashtu nga djegia jo e plotë e karbonit nga vullkanet ose zjarret në pyje, dhe përdoret zakonisht në pesticide dhe lëndë djegëse. Është një kancerogjen i njohur i lidhur me një rrezik më të lartë të leukemisë tek njerëzit, por edhe me aneminë, dëmtimin gjenetik, dëmtimin e indit kockor dhe komplikimet për gratë shtatzëna. 50% e ekspozimit ndaj benzenit është për shkak të pirjes së duhanit, qoftë aktiv apo pasiv.

Formaldehidi – Ky baktericid i fuqishëm, i përdorur gjithashtu për të ruajtur indet gjatë proceseve të balsamimit (por edhe për shumë produkte shtëpiake, nga materialet e ndërtimit te freskuesit e ajrit) është shkaku kryesor i acarimit të syve dhe mukozave dhe kollës së vazhdueshme që mund të godasë një duhanpirës ose këdo afër.

Katrani – Është kokteji i kimikateve të prodhuara nga djegia e duhanit, një mbetje ngjyrë kafe, ngjitëse që ngjitet në dhëmbët, gishtat dhe mushkëritë e duhanpirësve.

Arseniku – Është një helm i përmbajtur në helmin e miut që grumbullohet në trupin e duhanpirësit, duke dëmtuar zemrën dhe enët e gjakut dhe duke ndërhyrë në aftësinë e trupit tonë për të riparuar dëmtimin e ADN-së. Përveçse kancerogjen, dëmton sistemin nervor dhe atë tretës.

Kadmium – Metali i përdorur për prodhimin e baterive hyn në trupin tonë përmes tymit të cigares dhe dëmton veshkat dhe rreshtimin e arterieve (si dhe është një kancerogjen i fuqishëm, sigurisht).

(Kosova Sot Online)