Shkencëtarët zbulojnë se si fluturojnë gjarpërinjtë fluturues

  • E.K /
  • 04 janar 2021 - 14:43
Shkencëtarët zbulojnë se si fluturojnë gjarpërinjtë fluturues

Të gjithë kemi parë një gjarpër më parë, apo jo?

Por si fluturojnë disa prej tyre?

Në rregull, në mënyrë rigoroze, gjarpërinjtë fluturues në të vërtetë nuk fluturojnë, sepse ata nuk kërcjenë në lartësi gjatë aktivitetit të tyre.

Sidoqoftë, në xhunglat e Azisë Jugore dhe Juglindore, ata dihet se rrëshqasin duke u përplasur nga pema në pemë dhe ata e bëjnë atë me qëllim.

Në një përpjekje për të kuptuar mekanikën pas të 'ashtuquajturin' fluturimin e tyre, shkencëtarët nga universiteti Virginia Tech kryen eksperimente të brendshme me gjarpërinj të gjallë.

Duke folur për studimin për CNN , autori kryesor Isaac Yeaton tha:

Sapo ta shikoni, ju do pyesni, 'si e bën atë?' 

Atëherë, ideja se kjo kafshë mund të fluturojë është shumë shqetësuese për njerëzit.

Të gjithë gjarpërinjtë valëzohen ndërsa rrëshqasin përtokë, por gjarpërinjtë fluturues e bëjnë atë në ajër. 

Një hipotezë pse ndodh kjo, ishte se valëzimi ishte një model lëvizjeje bazë që ndërtohej në gjarpërinj për miliona vjet, por studimi zbuloi se lëvizja në të vërtetë i ndihmonte gjarpërinjtë gjatë 'fluturimit' të tyre.

Duke përdorur kamera me shpejtësi të lartë, ekipi filmoi gjarpërinjtë që rrëshqisnin nga një kullë në një pemë të simuluar. 

Pamjet u përdorën për të krijuar modele 3D të gjarpërinjve në fluturim nga çdo kënd, duke lejuar ekipin të identifikojë dy veprimet kryesore të bëra nga gjarpri gjatë fluturimit.

National Geographic shpjegon se shkencëtarët ende nuk e dinë saktësisht pse fluturojnë gjarpërinjtë fluturues, por ka të ngjarë që aventurat e tyre të nxiten nga përpjekjet për t'i shpëtuar grabitqarëve, për të lëvizur midis pemëve pa shkuar në dyshemenë e pyllit, ose për të gjuajtur pre.

Ka pesë specie të njohura të gjarprit fluturues, të gjetur nga India perëndimore në arkipelagun Indonezian, dhe ato mund të rriten deri në katër metra gjatësi.

Burimi: UNILAD

(Kosova Sot Online)