Shikoni rrokaqiejt më të gjatë

  • A.P /
  • 17 February 2023 - 18:49
Shikoni rrokaqiejt më të gjatë

Ndërtesat e larta që prekin yjet janë ndër të tjera një mënyrë efektive për të krijuar shtëpi dhe zyra, veçanërisht kur çmimi i tokës rritet dhe zona e ndërtueshme bëhet më e vogël.

Nga Empire State Building e ndërtuar në 1931 dhe mbajtja e skeptrit të ndërtesës më të lartë në botë për 4 dekada, te Kulla e famshme Jeddah që është ende në ndërtim e sipër, lufta e padeklaruar për ndërtesën më të lartë në botë është duke u zhvilluar.

Kur të përfundojë, Kulla Jeddah - në qytetin me të njëjtin emër në Arabinë Saudite - do të bëhet ndërtesa më e lartë në planet, me një lartësi prej  një kilometri!

Kulla Jeddah do të rrethohet nga shtëpi, shkolla, universitete, qendra tregtare dhe spitale, dhe dizajni i tij me tre petale është frymëzuar nga gjethet e bimëve të shkretëtirës, transmeton gazeta “Kosova Sot Online”

Gjithashtu në ndërtim e sipër është Qendra Lakhta II në periferi të Shën Petersburg dhe do të ndërtohet pranë gjigandit të energjisë Gazprom. 

Qendra e re Lakhta do të jetë e vetmja me dyshemenë më të lartë të përdorur në botë, me 590 metra, ndërsa do të ketë 150 kate.

"Ndërtesa e re do të jetë një" tempull "i modelit të qëndrueshëm dhe do të ketë projektin më të mirë me energji të ulët ," tha udhëheqësi i projektit Tony Kettle.

''Kulla" ruse do të strehojë zyra biznesi, apartamente luksoze dhe zona të përbashkëta, si dhe galeri arti.

 

(Kosova Sot Online)