Aktorja amerikane pranon se mashtroi qindra persona, kishte krijuar operacione biznesi edhe në Kosovë

  • G.G /
  • 12 July 2022 - 11:08
Aktorja amerikane pranon se mashtroi qindra persona, kishte krijuar operacione biznesi edhe në Kosovë

Jennifer Shah, një anëtare e kastit në “Shtëpiaket e vërteta të Salt Lake City”, u deklarua fajtore të hënën për mashtrimin e qindra viktimave, duke përfshirë disa të moshuar, në një skemë shumëvjeçare të telemarketingut.

“E dija se kjo ishte e gabuar, e di që shumë njerëz u dëmtuan dhe më vjen shumë keq”, i tha Shah gjyqtarit.

“Jennifer Shah ishte një pjesëmarrëse kryesore në një skemë mbarëkombëtare që synonte viktimat e moshuara dhe të cenueshme. Këtyre viktimave iu shitën premtime të rreme për siguri financiare”, tha në një deklaratë të hënën prokurori i ShBA-së Damian Williams.

Shahu u përpoq të fshihte rolin e saj në mashtrim duke përdorur aplikacione të koduara të mesazheve, duke vendosur kompani në emër të familjes dhe të tjerëve dhe duke krijuar një llogari bankare dhe operacione biznesi në Kosovë, sipas dosjeve gjyqësore dhe prokurorëve. Shah gjithashtu i nën-raportoi të ardhurat e saj në deklaratat tatimore për disa vite me qindra mijëra dollarë. Prokurorët thanë se Shah i shpenzoi të ardhurat nga mashtrimi për stilin e saj të jetesës ekstravagante, siç portretizohet në reality show, shkruan CNN.

Prokurorët thanë se që nga viti 2012, Shahu dhe të tjerët u shitën të ashtuquajturat “shërbime biznesi” viktimave të supozuara, duke përfshirë shërbimet e dizajnit të faqeve të internetit për disa individë të moshuar që nuk zotëronin kompjuterë. Shahu dhe të tjerët gjithashtu identifikuan dhe shitën si “udhëheqës” emrat e individëve të cilët, sipas prokurorëve, ata e dinin se do të mashtroheshin nga të tjerë të përfshirë në skemën e supozuar. Prokurorët thanë se Shahi mbikëqyrte personalisht një kat të shitjeve dhe mbikëqyrte shitësit që gënjyen drejtpërdrejt viktimat.

Shahu u arrestua në vitin 2021 ndërsa Bravo ishte duke filmuar sezonin e dytë të serialit televiziv. Shahu, në kohën kur u transmetuan episodet, vazhdimisht kishte deklaruar pafajësinë e saj.

Sipas një marrëveshjeje për pranimin e fajësisë, udhëzimet federale të dënimit shkojnë nga 135 muaj deri në 168 muaj, ose 11 deri në 14 vjet burg. Si pjesë e një marrëveshjeje për pranimin e fajësisë, Shahu do të paguajë 6.5 milionë dollarë konfiskim dhe deri në 9.5 milionë dollarë kthim.

Dënimi për këtë rast është caktuar për 28 nëntor.

(Kosova Sot Online)