LE PETIT TROYEN (26 NËNTOR 1912) / QEVERIA AUSTRIAKE NDAJ ASAJ ITALIANE : “TË MOS PREKET SHQIPËRIA ! TË RESPEKTOJMË MARRËVESHJEN E 1897 !”

  • 08 nëntor 2018 - 20:15
LE PETIT TROYEN (26 NËNTOR  1912) / QEVERIA AUSTRIAKE NDAJ ASAJ ITALIANE : “TË MOS PREKET SHQIPËRIA ! TË RESPEKTOJMË MARRËVESHJEN E 1897 !”

Nga Aurenc Bebja*, Francë – 8 Nëntor 2018

 

Gazeta franceze “Le Petit Troyen” ka botuar, të martën e 26 nëntorit 1912, në ballinë, reagimin e qeverisë austriake ndaj asaj italiane në lidhje me mbrojtjen e çështjes shqiptare, të cilin, Aurenc Bebja, nëpërmjet Blogut “Dars (Klos), Mat – Albania”, e ka sjellë për publikun shqiptar :

 

Çështja shqiptare

 

“Romë, 25 Nëntor. – Na sigurojnë se konti Berchtold (Ministër i Jashtëm i Austro – Hungarisë) i ka bërë të ditur të shtunën e kaluar Kabinetit italian se Qeveria austriake ishte gjithmonë e vendosur të respektojë marrëveshjen e 1897, me anë të cilës Austria dhe Italia, duke trajtuar çështjen shqiptare, angazhoheshin reciprokisht që të mos ndërrmernin kurrë hapa për të pushtuar territorin e Shqipërisë duke respektuar kështu parimin e statu quo, dhe në rast të fundit, atë të autonomisë shqiptare.

 

Duke komunikuar synimin e tij Italisë, Qeveria austriake shtoi se ishte e gatshme të përdorte të gjitha mjetet në dispozicion për të parandaluar çdo sulm ndaj parimit të pavarësisë së Shqipërisë.”

https://www.darsiani.com/la-gazette/le-petit-troyen-26-nentor-1912-qeveria-austriake-ndaj-asaj-italiane-te-mos-preket-shqiperia-te-respektojme-marreveshjen-e-1897/

(Kosova Sot)