Arsyeja befasuese pse gratë shtatzëna kanë nepse

  • E.K /
  • 17 korrik 2020 - 17:44
Arsyeja befasuese pse gratë shtatzëna kanë nepse

Të gjithë i kemi dëgjuar tregimet për gruan shtatzënë, e cila dëshiron vetëm akullore dhe turshi, e cila dërgon burrin e saj jashtë në orën një të mëngjesit për pulën e skuqur ose, duhet të shkoj në një dyqan të largët, pasi gruaja do çokollatën vetëm nga një markë e caktuar.

Shpesh, spekulohet se dëshirat për shtatzëni plotësojnë ndonjë nevojë ushqyese të gruas ose fetusit dhe ka diçka tërheqëse për idenë se ato pasqyrojnë një realitet themelor biologjik. Në fund të fundit, është një pjesë konfuze e një procesi ndonjëherë të vështirë.

Sidoqoftë, nëse i hidhni një vështrim hulumtimeve shkencore mbi këtë temë, del një narrativë intriguese, por më e ndërlikuar. Nepset e shtatzënisë si një koncept nuk përjetohen domosdoshmërisht në të gjitha kulturat, kanë zbuluar studiuesit. Për shembull, në Japoni, kur raportohen dëshirat, ushqimi më i zakonshëm ishte orizi.

Në një eksperiment, një psikolog u kërkoi grave që të hapnin një kuti që do t’ju jepej dhe të hanin atë që ishte brenda, herës tjetër që kishin neps. Disa kuti përmbajnë çokollatë qumështi, e cila ka të gjitha lëndët ushqyese që gjenden zakonisht në çokollatë së bashku me një cilësi të shkrirë në gojë, disa çokollatë të bardhë, e cila nuk përmban solide kakao (të cilat i japin qumështit dhe çokollatës së errët ngjyrat e tyre kafe) kjo ka strukturën e këndshme, dhe disa pilula kakao, me lëndë ushqyese të ngurta me kakao, por asnjë nga përvojat e ngrënies së çokollatës.

Çokollata e bardhë në të vërtetë ishte më e suksesshmja në dëshirat e grumbullimit, kështu që nuk mund të ishte se ekzistonte ndonjë përbërës i dobishëm ushqyes ose aktiv në lëndët e ngurta të kakaos që drejtonin dëshirën. Studime të tjera që gjurmojnë dëshirat e çokollatës nuk kanë gjetur asnjë lidhje me nivelin e hormoneve.

Ajo që tregon gjithë kjo është një burim kulturor ose psikologjik për dëshirat. Dëshira e fortë për një pjesë çokollate ose patatina mund të fillojë si një mendim i thjeshtë dhe pastaj të rritet pak nga pak në një obsesion që është e vështirë për t’i rezistuar. Në të njëjtën kohë, në vende të ndryshme, mendimi për ‘ushqime shumë të pëlqyeshme’ – një term që studiuesit e përdorin për t’iu referuar gjithçkaje, nga akullorja tek torta, deri tek patatinat, vjen me një ndjenjë të fortë faji.

Nëse tashmë e keni përmbajtur veten për mjaft kohë, kjo e bën shumë të vështirë të kontrolloni veten pasi ta keni atë. Kështu që, pasi të keni një copë tortë, në vend që të kënaqeni dhe të vazhdoni më tej, ju hani edhe tre të tjera. E gjithë kjo së bashku çon në një situatë, të paktën në disa pjesë të botës, ku dëshirat kanë më shumë gjasa të lindin dhe të jenë të vështira për të mbretëruar brenda, mbase duke çuar në shtim të tepërt të peshës.

Shtatzënia gjithashtu mund të shihet si një kohë kur nepset nuk mund të gjykohen ashpër. “Kjo kulturë gjithashtu duket se ka identitet në periudha të caktuara dhe justifikon aty ku është më në rregull për gratë të hanë gjëra nga të cilat supozohet të qëndrojnë larg,” thotë Hormes. “Menopauza dhe shtatzënia janë raste të veçanta shoqërore kur gratë mund të heqin dorë”.

Kur bëhet fjalë për dëshirat e shtatzënisë, mund të ketë një faktor kulturor shtesë: shtatzënia është e kërkuar, dhe është e vështirë të kalosh përmes saj pa ndihmë. Një studim i grave ruse Tanzanike që raportuan dëshirat për mish, peshk, fruta dhe perime, vuri në dukje se sigurimi i ushqimit të dëshiruar ishte një shenjë e mbështetjes sociale nga burri dhe familja e saj.

Në të vërtetë, mishi i pulës së skuqur në gjysmë të natës kërkon angazhim nga personi i dërguar për të sjellë përsëri gjërat, prandaj është një siguri që ky person është atje për ty. 

(Kosova Sot Online)