Lumir Abdixhiku për “Open Balkan”: Kosova dhe Shqipëria të ndara përballë Serbisë, shkaku i interferimit të Kurtit në zgjedhjet në Shqipëri

  • E.K /
  • 30 korrik 2021 - 12:30
 Lumir Abdixhiku për “Open Balkan”: Kosova dhe Shqipëria të ndara përballë Serbisë, shkaku i interferimit të Kurtit në zgjedhjet në Shqipëri

Kryetari i LDK-së, Lumir Abdixhiku ka thënë se iniciativa e “Mini-Shengenit” që dje u riemëruar “Open Balkan” është projekt politik para se të jetë ekonomik. I pari i LDK-së thotë se Serbia nuk e njeh Kosovën dhe si rrjedhojë integrimi ekonomik ballkanik ka kuptim atëherë kur paraprihet nga një njohje politike. Ai poashtu është shprehur se shkaku i interferimeve të kryeministrit Kurti në zgjedhjet në Shqipëri rrugët e Kosovës dhe Serbisë janë të ndara përballë Serbisë.

“Integrimi ekonomik ballkanik ka kuptim vetëm atëherë kur paraprihet nga një njohje politike – secili ndaj secilit. Serbia nuk e njeh Kosovën. Prandaj kufijtë marrin edhe më shumë kuptim. Ato bëhen vetvetiu më të fortë. Prandaj dhe si heqim dot as si ‘Mini Schengen’ e as si ‘Open Balkan’. Njohja para bashkëpunimit pa kufij” , ka thënë Abdixhiku.

Sipas kreut të LDK-së, interferimi në zgjedhjet në Shqipëri nga ana e kryeministrit Kurti ka bërë që rrugët e Kosovës dhe Serbisë të jenë të ndara përballë Serbisë.

“Qeveria e Kosovës duhet të flasë gjithsesi me Shqipërinë e Qeverinë shqiptare atje. Tensionimi i pakuptimtë i relacioneve tona – kryesisht për shkak të interferimeve të pamatura elektorale në këtë fillimvit nga Kryeministri ynë – ka bërë që për herë të parë në historinë 30-të e sa vjeçare, rrugët tona përballë Serbisë të jenë të ndara. Dhe kjo në vete është fatkeqësi. Kosova dhe Shqipëria duhet të kenë një mendim e një qëndrim. Kosova duhet të jetë pjesë e bashkëpunimeve rajonale. Por vetëm si palë e barabartë – shtet sovran; e njohur nga të gjithë, njohëse e të gjithëve. Deri atëherë çdo nismë tjetër është e dëmshme për interesat nacionale tona dhe të shqiptarëve në rajon.” , ka thënë Abdixhiku.

Reagimi i plotë:

Qëndrimi i kryetarit Abdixhiku dhe LDK-së mbi ‘Open Balkan’ 

“Integrimi ekonomik ballkanik ka kuptim vetëm atëherë kur paraprihet nga një njohje politike – secili ndaj secilit. Serbia nuk e njeh Kosovën. Prandaj kufijtë marrin edhe më shumë kuptim. Ato bëhen vetvetiu më të fortë. Prandaj dhe si heqim dot as si ‘Mini Schengen’ e as si ‘Open Balkan’.  

Njohja para bashkëpunimit pa kufij! 

Ky është qëndrimi im dhe i LDK-së. 

‘Open Balkan’ para se të jetë projekt ekonomik është megjithatë projekt politik. Përfitimet ekonomike, bëhen të parëndësishme përballë mohimit politik serb – dhe këtë duhet ta kuptojë secili i përfshirë, sidomos kolegët tanë në Shqipëri. 

Qeveria e Kosovës duhet të flasë gjithsesi me Shqipërinë e Qeverinë shqiptare atje. Tensionimi i pakuptimtë i relacioneve tona – kryesisht për shkak të interferimeve të pamatura elektorale në këtë fillimvit nga Kryeministri ynë – ka bërë që për herë të parë në historinë 30-të e sa vjeçare, rrugët tona përballë Serbisë të jenë të ndara. Dhe kjo në vete është fatkeqësi. Kosova dhe Shqipëria duhet të kenë një mendim e një qëndrim. 

Kosova duhet të jetë pjesë e bashkëpunimeve rajonale. Por vetëm si palë e barabartë – shtet sovran; e njohur nga të gjithë, njohëse e të gjithëve. Deri atëherë çdo nismë tjetër është e dëmshme për interesat nacionale tona dhe të shqiptarëve në rajon.” 

(Kosova Sot Online)