Pagat në Zvicër, gjithçka që duhet të dini

  • E.K /
  • 03 gusht 2021 - 12:00
 Pagat në Zvicër, gjithçka që duhet të dini

Ky vend komod është i njohur për koston e lartë të jetesës dhe pagat më të larta. Por sa dini për pagën minimale në Zvicër?

Nëse po përpiqeni të gjeni një punë ose të siguroni një vizë pune në Zvicër, ndoshta dëshironi të dini se sa mund të prisni të fitoni. Në fund të fundit, ky komb alpin në zemër të Evropës është i njohur për pagat e mira për të kompensuar koston e tij më të lartë të jetesës. Sidoqoftë, para se të filloni të blini me shumë dëshirë, është e rëndësishme të kuptoni shtrirjen e tokës kur bëhet fjalë për të gjitha gjërat që lidhen me pagat në Zvicër, shkruan expatica, përcjell albinfo.ch.

Paga minimale zvicerane

Ju mund të habiteni kur mësoni se nuk ka një pagë minimale mbarëkombëtare në Zvicër. Në vitin 2014, votuesit zviceranë hodhën poshtë një masë për të futur atë që do të ishte paga më e lartë minimale në botë – 22 CHF në orë ose 4,000 CHF në muaj. Pak më shumë se 75% e votuesve ishin kundër legjislacionit dhe mbetet një temë e nxehtë në vend edhe sot e kësaj dite.

Punëdhënësit në përgjithësi përcaktojnë pagat për punëtorët zviceranë dhe OECD (Organizata për Bashkëpunim dhe Zhvillim Ekonomik) ka gjetur vazhdimisht se Zvicra ka një nga pagat më të larta vjetore në botë, rreth 6,500 CHF në muaj. Sidoqoftë, aleanca e mbështetësve për një standard kombëtar thotë se shumë punëtorë po fitojnë shumë më pak. Për shembull, 17,000 punëtorë me kohë të plotë në qytetin e Cyrihut fituan rreth 4,000 CHF në muaj para zbritjeve në vitin 2020. Aleanca, e cila përfshin shumë sindikata zvicerane dhe shoqata të punëdhënësve, thotë se profesionet më të paguara përfshijnë shitjet dhe shërbimet. Gjithashtu ndikon në mënyrë disproporcionale gratë në fuqinë punëtore, duke përbërë rreth dy të tretat e atyre të prekura, përcjell tutje albinfo.ch. 

Ndryshimet e pagës minimale në Zvicër 

Pavarësisht nga mungesa e mbështetjes mbarëkombëtare, disa nga 26 kantonet zvicerane kanë kaluar kërkesat e tyre për pagë minimale. Votuesit në Gjenevë miratuan pagën më të lartë minimale në botë në vitin 2020. Tarifa për orë prej 23 CHF siguron një pagë mujore prej 4,000 CHF. Sidoqoftë, Gjeneva konsiderohet si një nga vendet më të shtrenjta për të jetuar në Zvicër. Kërkesa e re për pagë ka përparësi ndaj dispozitave në kontratat individuale ose marrëveshjet kolektive që parashikojnë një pagë më të ulët. Amendamenti gjithashtu parashikon që paga të rregullohet çdo vit, bazuar në koston e jetesës. 

Qytetet Winterthur, Cyrih dhe Kloten po punojnë tani për të futur një pagë minimale lokale prej 23 CHF. Ndërkohë, një pagë minimale prej 19,75 CHF në 20,25 CHF po futet gradualisht në kantonin Ticino nga janari 2021. Kantonet e Neuchâtel dhe Jura përcaktuan një pagë minimale prej 20 CHF në 2017. 

Ndryshime të tjera në pagën minimale zvicerane janë rezultat i marrëveshjeve të ndryshme të ligjit të punës në nivel kombëtar, rajonal, kantonal, sektor të industrisë dhe kompani. Për shembull, punonjësit vendas në Zvicër paguhen me një pagë minimale duke filluar nga 19.20 CHF në 23.20 CHF, në varësi të aftësive dhe certifikimeve të zbatueshme. Marrëveshjet e negocimit (Marrëveshja Kolektive e Punës (CLA) ose Gesamtarbeitsvertrag (GAV)) gjithashtu mund të rregullojnë gjithçka, nga periudhat e përfundimit të punësimit deri në pagesën e pushimeve. Një nga marrëveshjet më të njohura është Marrëveshja Kolektive e Punës për Industrinë e Hoteleve dhe Restoranteve (L-GAV). Kjo është e detyrueshme për të gjithë punëdhënësit dhe punonjësit në sektor. 

Paga mesatare në Zvicër 

Pavarësisht se nuk kanë një pagë minimale kombëtare, punëtorët në Zvicër janë ndër më të paguarit në botë. Në vitin 2019, OECD raportoi se paga mesatare vjetore në Zvicër ishte 60,847 CHF. Paga mesatare ka mbetur relativisht e qëndrueshme gjatë dekadës së fundit. Sidoqoftë, paga nuk është e vetmja gjë që duhet marrë parasysh kur merrni një punë në Zvicër. Ka shumë përfitime të tjera në vendin e punës që duhet të merrni parasysh. 

Të gjithë punonjësit në Zvicër kanë të drejtë për të paktën katër javë pushime në vit. Punëtorët e moshës 20 vjeç e poshtë kanë të drejtë për pesë javë. Mungesat e tjera nga puna (p.sh., aksidenti, sëmundja) janë në diskrecionin e punëdhënësve. Shumë punëdhënës marrin sigurim për t’u paguar punonjësve të tyre 80% të pagës së tyre gjatë mungesave të zgjatura. Punëdhënësit paguajnë për të paktën gjysmën e shumës së primeve. Të gjitha nënat e punësuara (me orar të plotë dhe të pjesshëm) marrin 14 javë pushim të lehonisë me pagesë. Që nga 1 janari 2021, baballarët e punësuar gjithashtu mund të marrin leje atësie, përcjell tutje albinfo.ch. 

Paga mesatare në Zvicër sipas sektorëve 

Këtu keni një vështrim të thjeshtuar se çfarë mund të prisni të fitoni në sektorë të ndryshëm ekonomikë në Zvicër. Këto të dhëna u përpiluan nga Zyra Federale e Statistikave Zvicerane (FSO) në 2018. 

Profesioni Paga mesatare mujore bruto (CHF) 

Akomodimi dhe shërbimi i ushqimit 4,413 

Shërbimi administrativ dhe mbështetës 5,238 

Arte, argëtim dhe rekreacion 6,655 

Ndërtimi 6,200 

Aktivitetet financiare dhe të sigurimit 9,402 

Shëndeti i njeriut dhe puna sociale 6,178 

Informacion dhe komunikim 8,705 

Prodhim 6.436 

Profesionale, shkencore dhe teknike 7,843 

Paga mesatare në Zvicër sipas funksionit të punës 

Për më tepër, tabela më poshtë tregon disa paga mesatare të vlerësuara për punë të ndryshme në Zvicër. Këto vlerësime të pagave bruto nga Lohncomputer bazohen në kontrata me kohë të plotë. Sidoqoftë, mbani mend se këto paga mesatare do të ndryshojnë në varësi të vendndodhjes tuaj. Në mënyrë tipike, ju do të fitoni më shumë në qytete më të mëdha si Cyrihu dhe Bazeli sesa do të fitonit në zonat më rurale. 

Profesioni Paga vjetore (CHF) Paga mujore (CHF) 

Mësues                       87,500   7,292 

Zyrtar marketingu       90,500   7,542 

Menaxher produkti     105,000 8,750 

Infermiere                   68,000   5,667 

IT                                117,000 9,750 

Menaxher i llogarisë   95,550   7,963 

Punëtor postar             66,600   5,550 

Artist grafik                55,000   4,584 

(Kosova Sot Online)