Kjo është organizata ku ish-komandanti i FSK-së Rama do ta përfaqësoj Kosovën në Kroaci

  • E.K /
  • 01 December 2021 - 10:09
Kjo është organizata ku ish-komandanti i FSK-së Rama do ta përfaqësoj Kosovën në Kroaci

Ish-komandanti i Forcës së Sigurisë së Kosovës, gjenerallejtënant Rrahman Rama, pas dorëheqjes së tij si komandant i FSK-së do të ushtroj një funksion në të ri në Kroaci.

Rama do të jetë përfaqësues i Kosovës në RACVIAC – Qendra për Bashkëpunim në Siguri në Kroaci. Ai këtë pozitë pritet ta marrë pas dekretimit nga ana e Ministrisë së Punëve të Jashtme dhe Diasporës.

Kosova është anëtarësuar në këtë organizatë më 10 tetor 2014, por e njëjta është e përfshirë me fusnotë.

Në sqarimin e RACIAVC për përdorimin e fusnotës për Kosovën thuhet se “ky përcaktim është pa paragjykim ndaj qëndrimeve për statusin dhe është në përputhje me Rezolutën 1244 të KS dhe Opinionin e GJND-së mbi Deklaratën e Pavarësisë së Kosovës”.

Çfarë është RACVIAC?

RACVIAC u krijua në vitin 2000 si Qendër Rajonale e Ndihmës për Verifikimin dhe Zbatimin e Kontrollit të Armëve me synimin për të ofruar trajnime për kontrollin e armëve, për të promovuar masat e ndërtimit të besimit dhe sigurisë dhe për të zgjeruar bashkëpunimin në Evropën Juglindore

Me synimin për të rritur stabilitetin rajonal, Qendra më vonë zgjeroi fushën e saj të aktiviteteve për të përfshirë një gamë të gjerë çështjesh politiko-ushtarake, duke përfshirë reformën e sektorit të sigurisë dhe bashkëpunimin ndërkombëtar dhe rajonal me fokus në integrimin euroatlantik.

Zhvillimet dhe ndryshimet në mjedisin e sigurisë dhe nevojat në ndryshim të vendeve të Evropës Juglindore, bënë të nevojshme një rishikim të misionit, objektivave dhe strukturës së RACVIAC. Kjo çoi në fillimin e procesit të transformimit të Qendrës në vitin 2007, i cili u përmbyll me nënshkrimin e një Marrëveshjeje të re për RACVIAC në 2010.

Me marrëveshjen, e ratifikuar në dhjetor 2011, Qendra fitoi statusin e organizatës ndërkombëtare në pronësi rajonale dhe u riemërua RACVIAC – Qendra për Bashkëpunim në Siguri, shkruan Telegrafi.

Aktualisht janë 29 kombe të përfshira në RACVIAC të cilat janë të ndara në: anëtarë- 9 vende të SEECP (Procesi i bashkëpunimit të Evropës Juglindore) ku hyjnë Shqipëria, Bosnja dhe Hercegovina, Kroacia, Greqia, Maqedonia e Veriut, Mali i Zi, Rumania, Serbia dhe Turqia.

Anëtarët e asociuar- që janë të gjitha vendet e tjera që dëshirojnë të mbështesin dhe kontribuojnë në dialogun dhe bashkëpunimin e sigurisë në Evropën Juglindore e që janë Austria, Republika Çeke, Danimarka, Franca, Gjermania, Hungaria, Italia, Holanda, Norvegjia, Rusia, Sllovenia, Spanja, Suedia dhe Shtetet e Bashkuara Mbretëria.

Vëzhguesit – vende, institucione ose organizata të tjera, të cilat mund të marrin pjesë në aktivitetet e RACVIAC si vëzhgues pas miratimit nga MAG – Kanada, Moldavia, Polonia, Sllovakia, Ukraina dhe SHBA-të.

Në takimin e mbajtur nga Grupi Këshillimor Shumëkombësh (MAG), më 10 tetor 2014, Kosova* është ftuar të marrë pjesë në mënyrë të përhershme në të gjitha nivelet dhe në kushte të barabarta në të gjitha aktivitet the takimet e RACVIAC dhe MAG.

Përveç kësaj, Australia, Belgjika, Kanadaja, Irlanda, Letonia, Ukraina etj. kanë shprehur interesimin e tyre për punën e RACVIAC.

Drejtor i kësaj Qendre është shqiptari Jeronim Bazo. Bazo është oficer ushtarak shqiptar në pension, që aktualisht shërben si Drejtor i RACVIAC – Qendra për Bashkëpunim në Siguri. Nga data 7 nëntor 2013, deri në janar 2017, ka shërbyer si Shefi i Shtabit të Përgjithshëm të Forcave të Armatosura Shqiptare. 

(Kosova Sot Online)