Kompani që dëshiron të nxjerrë “kalcitin” e Vuçiqit në Serbi, në të njëjtën adresë me kompanitë e Veselinoviçit dhe Radoiçiqit

  • E.K /
  • 23 December 2022 - 08:50
Kompani që dëshiron të nxjerrë “kalcitin” e Vuçiqit në Serbi, në të njëjtën adresë me kompanitë e Veselinoviçit dhe Radoiçiqit

Presidenti i Serbisë, Aleksandar Vuçiq, e prezantoi si një zbulim epokal të mineralit kalcit, të cilin e gjeti edhe kompania “Belkal Han” gati një dekadë më parë gjatë hulumtimeve. Por në atë kohë nuk kishte kapacitete të mjaftueshme për të hyrë në projektin e shfrytëzimit dhe gjërat mund të ndryshonin për shkak se kompania “Mistik Minerals Kop” hyri në strukturën e saj pronësore.

Është interesant fakti se përfaqësia e asaj kompanie ndodhet në të njëjtën adresë me kompaninë “Doli Bel”, bashkëpronarë të së cilës janë Zvonko Veselinoviq dhe Milan Radoiçiq, si dhe disa kompani të tjera që shpesh herë kanë marrë punë nga shteti.

Në vitin 2014, kryetari i komunës së Gadzinit, Han Sasha Gjorgjeviq, u tha gazetarëve se paratë ishin pengesë për shkak se miniera e kalcitit në Suva Planina nuk ishte hapur. Më pas ai tha se kompania që ka marrë të drejtën e kërkimit dhe që po punon me dokumentacionin për marrjen e të drejtës së shfrytëzimit nuk mund ta realizojë e vetme të gjithë projektin dhe është në kërkim të partnerit afarist, pra bashkëinvestitorit.

“Për momentin nuk kanë gjetur një kompani të përshtatshme, por nuk kanë hequr dorë nga hapja e minierës”, tha Dorgjeviq.

Në atë kohë ai në fakt fliste për kompaninë “Belkal Han”, e cila u themelua në vitin 2010 dhe pak dihet për të. Megjithatë, krahasuar me periudhën kur u themelua dhe kur ishte në kërkim të një partneri biznesi, struktura e saj e pronësisë ka ndryshuar, kështu që nga fundi i vitit 2018, kompania Mistik Minerals Kop ka një aksion në atë shoqëri, e cila është në pronësi të plotë. nga kompania offshore nga Qipro “Ipox holdings LTD”.

Kur shikoni informacionin bazë për të në APR, mund të shihni se selia e saj është në Ulica Partizanske avijacije 4, në katin e dytë. Në të njëjtën adresë, përfshirë katin, ndodhen edhe kompanitë “Emporio Team” dhe “V.I.P. siguria”. Pronare e kësaj të fundit është edhe kompania nga Qipro “Maar investimes LTD”. Si ajo ashtu edhe “Ipox holdings LTD”, e cila qëndron pas “Mistik Minerals Kop”, janë të regjistruar në të njëjtën adresë në Nikosia.

Interesant është edhe fakti se në Partizanske avijacije 4, vetëm në katin e tretë, ndodhet një tjetër kompani e njohur – “Dolly Bell”. Ajo kompani është në pronësi të plotë të Inkop nga Ćuprija, pronarë të së cilës janë vëllezërit Žarko dhe Zvonko Veselinović dhe Milan Radoičić. Kjo kompani ndërtimi shpesh angazhohet në projekte të mëdha infrastrukturore në vend, më së shpeshti si nënkontraktore.

Edhe Zvonko Veselinoviq edhe Milan Radoiçiq janë të njohur për publikun serb, të cilët janë përmendur edhe në aktakuzë për përfshirje në vrasjen e Oliver Ivanoviqit. Ata dhe disa nga kompanitë e tyre fillimisht u gjendën nën sanksionet e SHBA-së, me shpjegimin se i përkasin rrjeteve të korruptuara të lidhura me krimin e organizuar ndërkombëtar.

Britania e Madhe gjithashtu vendosi kohët e fundit sanksione kundër tyre. Për Milan Radoiçiqin, britanikët pretenduan se ai përfitonte nga abuzimi me kontratat shtetërore dhe se ai përdori ndikimin e tij për t’i dhënë kontrata fitimprurëse kompanive të ndërtimit që zotëronte.

Në shpjegim thuhej se Zvonko Veselinoviq përdorte kontrata publike për të përvetësuar fondet shtetërore.

“Zoti na shikoi”

Kushdo që gërmon kalcit nga Suva Planina, sipas përfaqësuesve të autoriteteve, si dhe të kompanisë Belkal Han, do të gërmojë kalcium karbonat natyral jashtëzakonisht të pastër.

Me fjalët “Zoti na shikoi”, Vuçiq së fundi zbuloi se ari, si dhe minerali kalcit, me pastërti jashtëzakonisht të lartë, është gjetur në një nga pjesët më të varfra të Serbisë.

“Ky kalcit është më i pastër këtu. Ndodhet diku në jug të Nishit, në jug të Gadžina Han”, tha ai.

Ministria e Minierave dhe Energjisë deklaroi se aplikimi i tij është jashtëzakonisht i gjerë, sepse përdoret pothuajse në të gjitha industritë – nga ngjyra e llaqeve, plastikës, letrës, deri te lëndët e para për farmaceutikë, kozmetikë, aditivët ushqimorë, në industrinë kimike. Ata gjithashtu njoftuan se po hulumtojnë me sukses mundësinë e përdorimit të kalciumit për prodhimin e baterive, të cilat mund të zëvendësojnë bateritë e litiumit.

Britania vendosi sanksione ndaj Milan Radoiçiqit, Zvonko Veselinoviçit dhe Slobodan Teshiqit.

Për mineralin kalcit ka folur këto ditë edhe Vasa Antiq, një nga bashkëpronarët e kompanisë “Belkal Han”. Ai tha se në malin e Suvës ​​është gjetur një depozitë kalciti me pastërti deri në 99,99 për qind, që është përqindja më e lartë e pastërtisë së këtij minerali që gjendet në botë.

“Meqë ra fjala, ka shumë nga ky mineral në natyrë, por nuk gjendet në këtë tel të madh, kaq të pastër dhe pa përzierje të kadmiumit, plumbit, merkurit, magnezit.” Ne kemi një pastërti deri në 99,99 për qind, dhe mesatarja është 99,63. Ka vetëm pesë miniera në botë me një pastërti të përafërt si e jona, dhe ky tel është një nga më të mëdhenjtë në botë. Po ashtu, të gjitha minierat e këtij minerali në Serbi janë sipërfaqësore dhe nuk e kanë atë pastërti dhe kjo është nën tokë”, tha Antiq.

Në kompaninë “Belkal Han” ai ka pjesë prej 20 për qind, Vladisllav Miladinoviq 30 për qind, ndërsa kompania “Mistik Minerals Kop” zotëron 50 për qind të asaj kompanie.

(Kosova Sot Online)