Tre dëshmitarët kyç në rastin “Panda” Vuçiq, Stanishiq dhe Simatoviq: A do të dihet e vërteta 25 vjet pas vrasjes së të rinjve serbë?

  • E.K /
  • 06 September 2023 - 13:37
Tre dëshmitarët kyç në rastin “Panda” Vuçiq, Stanishiq dhe Simatoviq: A do të dihet e vërteta 25 vjet pas vrasjes së të rinjve serbë?

Pas një çerek shekulli nga masakra në kafenenë “Panda” në Pejë, e cila do të përfundojë më 14 dhjetor, përfaqësuesit e prindërve të të rinjve të vrarë serbë kanë reduktuar në “tre” listën e dëshmitarëve të kërkuar.

Disa thonë që e kanë gjetur çelësin. Bëhet fjalë për presidentin e Serbisë Aleksandar Vuçiq, ish-shefin e Shërbimit të Sigurimit Shtetëror Jovica Stanishiq dhe Franko Simatoviq Frenki, po ashtu zyrtar i lartë i SDB-së.

Këta dy të fundit janë të dënuar të Hagës për krime në Kroaci dhe Bosnjë e Hercegovinë, megjithëse Simatoviç u lirua nga paraburgimi në fund të javës së kaluar dhe u kthye në Beograd për shkak të gjendjes së tij të rëndë shëndetësore.

Vuçiq, i cili në kohën e masakrës në Pejë ishte ministër i Informimit në qeverinë e atëhershme të “Bashkimit Kombëtar” të Mirko Marjanoviqit, e rekomandoi veten si dëshmitar duke u mburrur në media për njohuritë e tij “tronditëse” për “Panda”, rast kur ai tashmë kishte marrë pushtetin mbi Serbinë.

Stanishiq dhe Simatoviq dyshohet se përmenden jozyrtarisht në pothuajse të gjitha variantet  që fshihen pas paraqitjeve mediatike të figurave të caktuara politike dhe publike për “Panda”, dhe që në fund të fundit janë të lidhura me Presidentin e Serbisë.

Disa prej tyre janë në mesin e 39 dëshmitarëve të dëgjuar në Prokurorinë Publike për Krimin e Organizuar në Beograd, e cila nisi hetimet për krimin në “Panda” në vitin 2015.

Në qarqet partiake spekulohet se në mesin e “të brendshëmve” vend të rëndësishëm ka pasur edhe kryeministri i vrarë i Serbisë, Zoran Gjingjiq, kinse për shkak të lidhjeve të tij me Stanisiçin.

Në total, 25 vjet pas vrasjes së pesë gjimnazistëve serbë dhe një studenteje, me plagosjen e 15 fëmijëve të tjerë në sulmin e dy personave të maskuar në “Panda” në fund të vitit 1998, Prokuroria Publike është në lëvizja për të vendosur nëse dhe kur do të dëgjohet “tre kyçet”.

Ndonëse deklaratat e para të paqarta ndezëse të Vuçiqit për masakrën në “Panda” i paraprinë nisjes së hetimeve në Prokurorinë Publike, ai nuk ishte interesant si dëshmitar në këtë “shtëpi”.

Kërkesa që ai të dëgjohet më 10 gusht është paraqitur nga avokati i prindërve të të rinjve të vrarë, duke iu referuar deklaratave të Vuçiqit nga viti 2013 deri në vitin 2018.

Për shkak të peshës së aludimeve të Vuçiqit se pas masakrës gjoja qëndrojnë shërbimet e sigurisë serbe dhe jo pjesëtarët e UÇK-së, siç besohet gjerësisht për një çerek shekulli, familjet e fëmijëve të vrarë të Pejës po kërkojnë që Presidenti i Republikës ti pres ata në takim.

Këtë e ka premtuar publikisht që në fillim të vitit 2023, por i shmanget çdo takimi me ta. /Danas

(Kosova Sot Online)