Zbardhen detaje: Ja si ndodhi avaria e sistemit energjetik në rajon

  • A.P /
  • 24 June 2024 - 14:27
Zbardhen detaje: Ja si ndodhi avaria e sistemit energjetik në rajon

Ditën e 21 qershorit 2024, në orën 12:24, ndodhi shpërbërja e sistemeve elektroenergjetike të Shqipërisë, Malit të Zi, Bosnjës dhe Hercegovinës dhe një pjesë të Kroacisë, transmeton  gazeta "Kosova Sot Online".

Sipas analizave preliminare dhe informacioneve të paraqitura në një telekonferencë mbajtur më 21 qershor 2024, në orën 16:30 nga Shoqata Evropiane e Operatorëve të Sistemeve të Transmetimit të Energjisë Elektrike (ENTSO-E), shpërbërja nisi në 12:20 në rrjetin elektroprenosës të Shqipërisë me ndërprerjen e linjës së transmetimit 400 kV Zemlak (Shqipëri) – Kardia (Greqi).

Dështimi i linjës elektrike

Ndonëse kësaj ndërprerjeje i ka paraprirë një ndërprerje e linjës 400 kV Podgoricë 2 – Ribarevina në Mal të Zi, rrjeti i transmisionit të Malit të Zi dhe sistemeve fqinje ka qenë në funksionim me parametra normale të funksionimit.

Pas ndërprerjes së linjës së lartpërmendur Zemlak – Kardia, në Shqipëri ka ndërprerje kaskade të linjave të transmetimit 400 kV, 220 kV dhe 110 kV, pas së cilës incidenti është transmetuar menjëherë në sistemin elektroenergjetik të Malit të Zi, duke shkaktuar ndërprerjen e 220. Linja kV e transmetimit Mojkovc – Podgoricë 1. Në këtë mënyrë, sistemi i transmisionit Mali i Zi mbeti i lidhur me sistemin elektroenergjetik të Bosnjë-Hercegovinës me injektimin e 400 MW të energjisë përmes një kabllo DC nga Mali i Zi në Itali, u njoftua sot.

Më pas, ata shpjeguan se si pati një kolaps të tensionit dhe një ndërprerje kaskadë të të gjitha linjave.

– Për shkak të flukseve të tepërta të energjisë elektrike nga pjesa verilindore e BiH në jug, ka një rënie të tensionit dhe një ndërprerje kaskadë të të gjitha linjave ndërlidhëse midis Bosnjë-Hercegovinës dhe Malit të Zi në orën 12:22, gjë që shkakton më tej një avari të plotë. të sistemit energjetik të Bosnjë-Hercegovinës dhe një pjese të Kroacisë (pjesa bregdetare) që ndodhi në vitet 60-90 të ardhshme. Duke qenë se sistemi elektroenergjetik i BeH është pjesë përbërëse e sistemit unik të transmetimit të Evropës kontinentale, ky lloj epilogu i ngjarjeve në BeH dhe një pjesë të Kroacisë ishte i pashmangshëm dhe pa mundësinë e parandalimit të përshkallëzimit, duke pasur parasysh sasinë e energjisë. që po transmetohej përmes BeH në atë moment dhe shpejtësia e ndërprerjeve kaskadë në rajon. Për të kuptuar më mirë situatën, dëshirojmë të përmendim se fuqia e transmetimit të linjës së transmetimit 400 kV është 1300 MW dhe në momentin e prishjes, sistemi i monitorimit të rrjetit të transmetimit të BeH (SCADA/EMS) në qendrën dispeçer të NOSBiH regjistron flukse fuqie deri në 2,250 MW për linjë individuale transmetimi 400 kV.

Në ndryshim nga 20 qershori 2024, kur një situatë e ngjashme ndodhi me flukse dukshëm më të vogla tranzite të energjisë elektrike nëpër BeH, ku prishja e sistemit elektroenergjetik të BeH u parandalua nga reagimi në kohë i stafit operacional të DC NOSBiH, ngjarja e 21 qershorit. , 2024. për shkak të intensitetit dhe shpejtësisë së përshkallëzimit, ishte plotësisht jashtë kontrollit operacional të DC NOSBiH dhe mundësisë së parandalimit – njoftuan ata.

Me veprimet adekuate të dispeçimit që zbatohen gjatë ngritjes së sistemit nga një gjendje “e zezë”, stafi operativ i DC NOSBiH stabilizoi sistemin energjetik të BeH në kohën më të shkurtër të mundshme.

Risinkronizimi i sistemit elektroenergjetik të Bosnjës dhe Hercegovinës

– Në përputhje me procedurat dhe rregullat e përcaktuara për menaxhimin e sistemit të transmetimit, tensioni u përcoll me prioritet në qendrat më të rëndësishme të konsumatorit, si dhe në njësi prodhuese, me qëllim risinkronizimin dhe sigurimin e energjisë elektrike të nevojshme për të mbuluar nevojat e konsumit. Risinkronizimi i sistemit elektroenergjetik të Bosnjë-Hercegovinës dhe normalizimi i situatës, me përjashtim të mbulimit të deficitit në prodhim për shkak të dështimit të termocentraleve dhe pamundësisë së kthimit të shpejtë të tyre në rrjet për shkak të teknologjisë së operacioni, u krye në një kohë rekord prej 2 orësh.

Një analizë e detajuar e ngjarjes, në përputhje me praktikën e vendosur të ENTSO-E, do të bëhet në javët në vijim, për të cilën publiku do të informohet në kohën e duhur dhe ajo që mund të konfirmohet me siguri është se ngjarjet në sistemin elektroenergjetik të Bosnjës dhe Hercegovinës janë rezultat i incidenteve energjetike rajonale – thanë sot nga NOS BiH përfunduan:

– Për të parandaluar situata të tilla dhe të ngjashme, është jashtëzakonisht e rëndësishme të forcohet sistemi elektroenergjetik i Bosnjë-Hercegovinës me investime shumë të nevojshme në rrjetin e transmisionit, i cili, për shkak të vjetërsimit të tij dhe ndryshimeve në modelet e vendosura të funksionimit të energjisë elektrike. sistemet energjetike (integrimi i burimeve të rinovueshme të energjisë), nuk mund t’u përgjigjen në mënyrë adekuate të gjitha sfidave”.

Meqë ra fjala, që nga viti 2005, Operatori i Pavarur i Sistemit në Bosnjë dhe Hercegovinë (NOSBiH) ka menaxhuar sistemin e transmetimit të energjisë elektrike në BeH me qëllim të sigurimit të një furnizimi të vazhdueshëm me energji elektrike sipas standardeve të përcaktuara të cilësisë për të mirën e qytetarëve të BeH.


(Kosova Sot Online)