Asteroid i madh kalon trajektoren e Tokës, NASA e vlerëson “potencialisht të rrezikshëm”

  • E.K /
  • 25 shkurt 2021 - 09:33
Asteroid i madh kalon trajektoren e Tokës, NASA e vlerëson “potencialisht të rrezikshëm”

NASA vlerëson që madhësia të jetë deri në 1.7 kilometra. Është klasifikuar si potencialisht i rrezikshëm.

Në mars një vizitor i veçantë dhe i madh vjen pranë tokës dhe sipas NASA-s, ai do të mbërrijë më 21 mars.

Agjencia hapësinore llogariti që diametri të ishte 770 metra deri në 1.7 kilometra

Për krahasim: asteroidi ose fragmenti i kometës, i cili shkaktoi zhdukjen masive të dinosaurëve, ishte me madhësi midis 10 dhe 30 km, sipas shkencëtarëve.

123,876 km / orë me shpejtësi

I quajtur 2001 FO32 është asteroidi më i madh në listën e objekteve të NASA-s pranë Tokës për periudhën shkurt – prill.

Me 34.41 km / s është edhe më i shpejti. Kjo korrespondon me 123,876 km / orë.

Është klasifikuar si potencialisht i rrezikshëm nga NASA.

Një asteroid është potencialisht i rrezikshëm nëse ka një diametër prej më shumë se 140 metra dhe i afrohet më shumë se 7.5 milionë kilometrave në Tokë.

2001 FO32 nuk prek tokës dhe nuk ka shumë gjasa nga perspektiva e sotme. Sipas NASA, ai do të kalojë tokën në një distancë prej rreth 2 milionë kilometrave.

Asteroidi më i afërt me Tokën është ai që do të kalojë në mars dhe quhet DW1. Do të kalojë Tokën në një distancë prej rreth 570,000 kilometra.

(Kosova Sot Online)