Vdekja e një ylli – Shkencëtarët filmojnë shpërthimin e madh, 1 miliard vite dritë larg

  • E.K /
  • 04 June 2021 - 10:51
 Vdekja e një ylli – Shkencëtarët filmojnë shpërthimin e madh, 1 miliard vite dritë larg

Astronomët bëjnë me dije se kanë filmuar një shpërthim të madh me rreze gama që ndodhi rreth 1 miliard vite dritë larg Tokës.

Sipas ekspertëve të “German Electron Synchrotron” në Hamburg, shpërthimi i përkiste vdekjes së një ylli dhe shndërrimit të tij në një vrimë të zezë.

Ky ishte një shpërthim masiv i rrezeve gama, i realizuar nga një kombinim i ndriçimeve të rrezeve X dhe rrezeve Gama të vërejtura në qiell, të emetuara nga burime të largëta ekstragalaktike.

Ajo u zbulua nga teleskopët Fermi dhe Swift, me mbështetjen e teleskopit të Sistemit Stereoskopik të Energjisë së Lartë me bazë në Namibi.

https://www.televizioni.tv/upload/videos/2021/06/MusXlMmcOEh1HCbK742h_04_eabd3b5fe7c52cf3f36a66647cfcb289_video_360p_converted.mp4

(Kosova Sot Online)