​Shkencëtarët dalin me ide të re se çfarë mund të fshihet nën polin jugor të Marsit

  • E.K /
  • 25 gusht 2021 - 11:06
​Shkencëtarët dalin me ide të re se çfarë mund të fshihet nën polin jugor të Marsit

Polet e ftohta marsiane kanë magjepsur prej kohësh shkencëtarët jo vetëm për shkak të kupolave të tyre të akullit, por për potencialin e asaj që mund të ekzistojë nën to.

Ndërsa aktualisht nuk ka misione të dedikuara për eksplorimin e poleve në Mars, flota e orbitarëve rreth planetit të kuq kanë qenë në gjendje të kapin imazhe dhe të dhëna radari që ofrojnë shikime intriguese nën sipërfaqe.

Të dhënat nga një instrument radari në orbitën Mars Express të Agjencisë Hapësinore Evropiane sugjeruan në vitin 2018 se mund të ketë liqene të thellë nën sipërfaqe nën kupolën e akullit të polit jugor të Marsit.

Kërkimi i ujit në Mars është i lidhur në thelb me kërkimin e jetës në një planet tjetër. Sipërfaqja e Marsit dikur ishte më e ngrohtë dhe më e lagësht miliarda vjet më parë, por tani është një shkretëtirë e ngrirë që nuk do të lejojë praninë e qëndrueshme të trupave të lëngshëm të ujit.

Uji nën sipërfaqësor në Mars mund të ketë siguruar një qendër për jetën mikrobike në të kaluarën - dhe tani, nëse ekziston. Kjo është arsyeja pse rezultati i vitit 2018 ishte kaq tërheqës.

Hulumtimi i ri i publikuar këtë vit, megjithatë, sugjeron se sinjalet e ndritshme të radarit nën kupolën e akullit nuk ishin një shenjë e ujit të lëngshëm. Në vend të kësaj, ato sinjale mund t'i përkasin argjilave.

Fakti që liqenet mund të mos ekzistojnë nën kupolën polare nuk është domosdo zhgënjyes. Argjila mund të përmbajë dëshmi të historisë së Marsit që ne nuk e dimë. Dhe është procesi shkencor në punë pasi studiuesit synojnë t'i afrohen të vërtetës për fqinjin tonë planetar.

Kur u prezantua ideja e liqeneve nën sipërfaqe nën polet, shkencëtarë të tjerë pyetën se si uji mbeti i lëngshëm.

Një studim i botuar këtë vit në Letrat e Kërkimeve Gjeofizike përfshiu analizën e mijëra jehonave të radarëve mbi të dhënat e orbitës me vlerë 15 vjet. Midis tyre ishin dhjetëra reflektime të ndritshme të radarit, por ato u gjurmuan afër sipërfaqes - shumë e ftohtë për të ekzistuar uji i lëngshëm, edhe nëse ishte i kripur.

Aditya Khuller, studente e doktoratës në Universitetin Shtetëror të Arizonës dhe praktikante në Laboratorin e Shtytjes Jet të NASA-s, në Pasadena, California, punoi në këtë kërkim për të analizuar reflektimet e radarit.

"Për herë të parë ne i pastruam këto shtresa për të parë se çfarë kishte nën të. Gjetjet tona e bënë të duket pak më e pabesueshme që të kishte ujë të lëngshëm në të gjitha këto vende, sepse kjo do të thoshte se kishte liqene në të gjithë polin jugor,"tha ajo.

Isaac Smith, një shkencëtar në Universitetin York të Torontos, pyeti nëse sinjali mund të prodhohej nga argjila. Smektiti - një lloj argjile - mund të gjendet në të gjithë Marsin. Këto minerale argjile janë të pranishme edhe në Tokë. Edhe pse duken si shkëmbinj, argjila smektite u formuan nga uji i lëngshëm me kalimin e kohës. Smith e përshkroi argjilën si midis shkëmbit të lavës dhe asaj që përdoret në prodhimin e qeramikës.

Smith kreu eksperimente laboratorike për të kontrolluar se si ato mund të kapen nga radari, dhe ai gjithashtu i ngriu ato në një temperaturë të ngjashme me atë në polin jugor të Marsit: minus 50 gradë Celsius.

Rezultatet e tij treguan se ato përputheshin me të dhënat e orbitës. Smith dhe kolegët e tij përdorën gjithashtu të dhëna nga orbiteri i NASA-s, Mars Reconnaissance, i cili përfshin një instrument për përcaktimin e mineraleve dhe zbuloi smektite pranë kupolës së akullit polar jugor. Studimi i Smith u publikua në korrik.

Prania e argjilave smektite sugjeron që uji i lëngshëm ishte i pranishëm në Mars, por nuk ishte aq kohë sa të krijonte lloje të tjera argjilash që janë më të përfshira, tha Smith.

"Thjesht po shton më shumë të dhëna në idenë se Marsi ishte i lagësht, por nuk është gjithmonë i lagur. Ishte një lloj i këtyre kohëve periodike ose episodike kur keni ujë që rrjedh," shtoi ai.

Por poli jugor në Mars nuk ka qenë gjithmonë i ngrirë. Në fakt, ishte ndoshta shumë i lagësht miliarda vjet më parë.

"Ka pasur shumë debat rreth asaj se sa i lagësht dhe sa i ftohtë ishte Marsi në të kaluarën. Nëse keni formuar argjilë në polin jugor, atëherë kjo do të thotë se nuk ishte ngrirë plotësisht," tha Smith.

Gjetjet e Smith sugjerojnë gjithashtu se ia vlen të hedhësh një vështrim në rezultatet e tjera të studimit të kaluar që prodhuan vëzhgime të çuditshme dhe t'i rishikosh ato me idenë se argjila mund të jetë e pranishme.

Pse duhet të kujdesemi për argjilën në Mars? Mund të jetë çelësi për zhbllokimin e historisë misterioze të planetit. Dhe është një pjesë e madhe e misionit Perserverance rover, i cili po heton një shtrat të lashtë të liqenit dhe deltën e lumit për dëshmi të jetës së kaluar mikrobike, nëse ka ekzistuar ndonjëherë, në planetin e kuq.

Roveri do të mbledhë mostra të shkëmbinjve në Mars që do të kthehen në Tokë nga misionet e ardhshme, dhe ato mostra mund të përfshijnë argjila smektite.

"Në shumë mënyra, argjila është një nga dritaret tona më të mira për atë se si Marsi i lashtë ishte dhe nëse ishte apo jo i banueshëm për jetën," tha Briony Horgan, profesor i asociuar i shkencës planetare pranë Universitetit Purdue dhe një shkencëtar në mision rover.

Mineralet e argjilës mund të zbulojnë sa kohë ka qenë uji i pranishëm dhe të bllokojnë materialin organik të formuar nga jeta ose të përdorur si një ndërtesë për jetën.

"Argjila është në zemër të asaj që ne po përpiqemi të bëjmë me rover Perseverance dhe misionin e kthimit të mostrës në Mars, sepse ato janë ndoshta një nga mineralet më të rëndësishme që mund të sjellim përsëri," tha Horgan.

Teorikisht, një version polar i helikopterit Ingenuity që fluturon së bashku me Perseverance mund të masë shtresa në shkëmbinjtë e akullit në polet marsiane.

Ëndrra e Smithit është që një ditë, do të ketë një mision për të marrë mostra nga shtresat polare që regjistrojnë historinë e Marsit, duke i lejuar shkencëtarët të shikojnë vërtet pas në kohë.

(Kosova Sot Online)