Ja asteroidi që mund të ‘përballet’ me Tokën në vitin 2046

  • A.P /
  • 10 March 2023 - 14:25
Ja asteroidi që mund të ‘përballet’ me Tokën në vitin 2046

Nga miliona asteroide në sistemin tonë diellor, ekziston një pjesë shumë e vogël që dihet se mund të ketë ndikim në Tokë. Por shkencëtarët gjetën një të ri vetëm dy javë më parë që deri më tani duket se përbën një nga rreziqet më të mëdha nga të gjithë.

Asteroidi, i njohur si 2023 DW, u zbulua për herë të parë më 26 shkurt, sipas Agjencisë Evropiane të Hapësirës. Tani iu është shtuar Listës së Rrezikut të agjencisë, një katalog i objekteve hapësinore që mund të kenë një lloj ndikimi në Tokë dhe për shkak të asaj që shkencëtarët kanë parë deri më tani – është i renditur në listë aktualisht në vendin e parë.

 

Por kjo nuk do të thotë se dëmi katastrofik është i pashmangshëm.

Asteroidi 2023 DW ka një renditje të Shkallës së Torinos prej 1, që do të thotë se aktualisht parashikohet se nuk paraqet “nivel të pazakontë rreziku”, sipas shkallës.

Studiuesit besojnë se ka një diametër prej rreth 50 metrash – por thanë se mund të jetë edhe më i madh.

“Llogaritjet aktuale tregojnë se mundësia e përplasjes është jashtëzakonisht e pamundur dhe nuk ka shqetësim për publikun”, thuhet në atë kategorizim të renditjes. Të gjithë 1,448 asteroidët e tjerë në Listën e Rrezikut kanë një renditje në shkallë prej 0.

ESA aktualisht vlerëson se asteroidi ka një shans prej 1 në 607 për të goditur Tokën.

Megjithatë asteroidi nuk do ta bëjë kontaktin me tokën edhe më shumë se dy dekada. Sipas Agjencisë Evropiane të Hapësirës, asteroidi 2023 DW parashikohet të bëjë kontaktin me planetin në ditën e Shën Valentinit 2046.

Sipas Listës së Rrezikut asteroidi mund t’i afrohet tokës edhe në vitin 2047 dhe 2051.

(Kosova Sot Online)