Në këtë shtet aktualisht është viti 2015

  • A.P /
  • 09 April 2023 - 10:18
Në këtë shtet aktualisht është viti 2015

Shumë vende në mbarë botën përdorin një kalendar të përbashkët prej 28 deri në 31 ditë, me periudha 12-mujore. Koha ndahet në katër stinë dhe viti i ri fillon më 1 janar dhe përfundon më 31 dhjetor. Megjithatë, ky nuk është rasti në Etiopi.

Sipas kalendarit etiopian, një vit përbëhet nga 365 ditë, 6 orë, 2 minuta dhe 24 sekonda. Kjo bën një total prej 13 muajsh, 12 muaj me nga 30 ditë secili, ndërsa, muaji i 13-të me vetëm pesë ose gjashtë ditë. Kalendari i Vitit të Ri fillon më 11 shtator.

 

Tani në Etiopi është viti 2015. Nuk është për t’u habitur që vendet kanë kalendarët e tyre, por Etiopia edhe kohën e mat ndryshe: në vend të një dite 24-orëshe, Etiopia është i vetmi vend në botë me një sistem orar 12-orësh.

Këto ndryshime lidhen me faktin që Etiopia nuk u kolonizua kurrë, kështu që nuk u ndikua kurrë nga fuqitë e huaja dhe gjithmonë vazhdoi të përdorte hartën e saj.


(Kosova Sot Online)