Gjetjet në Spanjë tregojnë se dr'oga përdorej edhe më parë

  • A.P /
  • 25 April 2023 - 13:11
Gjetjet në Spanjë tregojnë se dr'oga përdorej edhe më parë

Substancat narkotike përdoreshin nga njeriu që 3 mijë vjet më parë.

Të paktën kështu vërtetojnë gjetjet e reja në ishullin spanjoll të Minorca-s.

Aty dallojnë gjurmë  të përdorura në ritualet dhe ceremonialet religjoze nga njerëzit në Epokën e Bronzit.

Ata përdornin disa lloje substancash bimore, të cilat krijonin ndryshim perceptimi, delir, simulonin aktivitetin fizik dhe eksitimin.

 

Studimi është publikuar në revistën shkencore “Scientific Reports” dhe është kryer nga Universiteti spanjoll Valladolid.

Sipas autorëve të studimit, në shpellë janë gjetur skulpturat e 210 individëve dhe shumë kuti, në të cilat ishin ruajtur pikërisht flokët, ndoshta me domethënie të veçantë në ritualet e lashta.

(Kosova Sot Online)