A e dini si do të dukej udhëtimi në Mars?

  • a.p /
  • 25 March 2024 - 14:08
A e dini si do të dukej udhëtimi në Mars?

Shkencëtarët besojnë se është koha për të menduar për udhëtimet turistike dhe vizitat në këtë planet, i cili, siç pretendohet, është plot me destinacione spektakolare.

Në përputhje me nivelin e zhvillimit të teknologjisë së sotme hapësinore, si dhe sipas vlerësimeve të Agjencisë Amerikane të Hapësirës, ​​udhëtimi në Mars do të zgjaste nga dy deri në tre vjet.

Kjo do të ndodhte nëse fillimi i udhëtimit do të bëhej në një periudhë të caktuar kohore kur Planeti i Kuq, duke udhëtuar në orbitën e tij, është më afër tokës, thuhet në tekstin e portalit Space.com.

 

Pas mbërritjes në Mars, vizitorët do të ekspozohen ndaj temperaturave të ashpra prej rreth minus 62 gradë Celsius dhe një atmosfere që përmban 95 për qind dioksid karboni.

Pavarësisht kësaj, siç thekson teksti, është koha të mendojmë për udhëtime dhe vizita turistike në këtë planet, i cili, siç pretendohet, është plot me destinacione spektakolare.

Vendndodhja e vullkanit më të madh joaktiv në sistemin tonë diellor, Olympus Mons, i cili është 25 kilometra i lartë dhe sipas vlerësimeve të NASA-s, ka madhësinë e shtetit të Arizonës në SHBA, sigurisht që do të ishte më interesantja për vizitorët nga toka.

Ky vullkan, i cili është tre herë më i lartë se mali Everest, u formua nga rrjedha e ngadaltë e llavës poshtë shkëmbinjve malorë, të cilat formuan ngjitje dhe zbritje të buta me vetëm një pjerrësi prej 5 për qind, siç raporton Vreme.

Ngjitja në majë do të ishte e ngadaltë, por pa shumë përpjekje, dhe turistët do të mund të shijonin një pamje të pabesueshme të rrethinës. Në majë të vullkanit ata i pret një pamje e një depresioni të madh malor me një gjerësi prej 85 kilometrash, i cili u formua si një pellg i madh nga i cili rrjedhin sasi të mëdha magmë nga maja në bazë për shekuj me radhë.

Pas vizitës në Olympus Mons, turistëve u rekomandohet qëndrimi në këtë zonë të quajtur Tharsis, e cila është 4000 kilometra e gjerë dhe përmban dymbëdhjetë vullkane të tjera gjigante, duke përfshirë Astraeus Mons, Pavonis Mons dhe Arsia Mons, mbi 16 kilometra të lartë.

Kanioni më i madh në sistemin tonë diellor

Vizitorëve të hapësirës u jepet gjithashtu mundësia të vizitojnë një tjetër “mrekulli të paparë” në Planetin e Kuq, pra kanionin më të madh në sistemin tonë diellor të quajtur Lugina e Marinera, i cili është rreth 3000 kilometra i gjatë.

Ky kanion është në fakt një çarje e madhe tektonike në faqen e Marsit që shkencëtarët besojnë se është formuar nga fluksi i llavës dhe ngritja e rajonit të Tharsis. Besohet se i gjithë ky rajon kaloi nëpër ndryshime drastike, sepse aktiviteti vullkanik këtu zgjati më shumë se 2 miliardë vjet.

Turistët e interesuar për sipërfaqet e bardha të akullit mund të vizitojnë polet veriore dhe jugore të Marsit. Në këto pole, gjatë dimrit, temperaturat janë aq të ulëta sa dioksidi i karbonit nga atmosfera ngrin dhe i mbulon këto zona me bardhësinë e tij.

Në verë, dioksidi i karbonit shkrihet dhe në jug mbeten vetëm gjurmë akulli dhe uji. Këto procese kanë një efekt të madh në klimën e Marsit dhe në formimin e rrymave ajrore, domethënë erërave.

Ndoshta lokacioni më i çuditshëm turistik në Mars është depresioni i cekët vullkanik i Medusa Fossi, i cili është i famshëm për faktin se disa “ufologë” pretendojnë se imazhet e këtij lokacioni tregojnë qartë forma që nuk janë natyrore dhe tregojnë gjurmë ose mbetje të një jashtëtokësori. qytetërimi.

Shkencëtarët, megjithatë, supozojnë se ato janë formacione shkëmbore vullkanike që janë formuar nga erërat gjatë miliona viteve në forma dhe struktura të çuditshme dhe interesante. Besohet se nevojiten hetime të mëtejshme për të zbuluar plotësisht të vërtetën, rezultatet e të cilave do të dihen përpara se turistët të dynden në këtë dhe në vende të tjera interesante në Planetin e Kuq.


(Kosova Sot Online)