Tërmetet e reja i frikësojnë autoritetet në Kroaci, lëkundjet po krijojnë vrima të mëdha në tokë

  • G.G /
  • 02 February 2021 - 14:45
Tërmetet e reja i frikësojnë autoritetet në Kroaci, lëkundjet po krijojnë vrima të mëdha në tokë

Tërmetet që vazhdojnë ta lëkundin zonën e Petrinjës në Kroci herë pas here shkaktojnë dëme të reja, të cilat manifestohen kryesisht përmes hapjes së vrimave të reja në tokë, dhe pasi ato janë afër shtëpive të familjeve, është planifikuar të evakuohen një pjesë e vendasve në vende të sigurta, raporton mediumi kroat.

Tomo Medved, kreu i Shtabit të Mbrojtjes Civile për Eliminimin e Pasojave të Tërmetit, tha këtë mëngjes se numri i këtyre vrimave në zonën e Komunës Kukuruzari u rrit në mbi 70.

Ai tha se çdo tërmet i ri, përfshirë tërmetin prej 3.2 të shkallës Rihter që tronditi zonën e Petrinja natën e kaluar, lë dëmtime të reja që tani janë veçanërisht të dukshme në hapjen e vrimave të reja.

Evakuimi i mundshëm i një numri të caktuar njerëzish nga zona

Për këtë arsye, theksoi Medved, Selia mori rekomandime të caktuara nga Fakulteti i Minierave, Gjeologjisë dhe Inxhinierisë së Naftës, sipas të cilave sot do të nxjerren konkluzione për vlerësimin e situatës dhe evakuimin e mundshëm të një numri të caktuar të njerëzve nga zona.

Ai vuri në dukje se vrimat shpesh janë në afërsi të shtëpive familjare dhe se ekspertët monitorojnë dhe analizojnë përhapjen e tyre në baza ditore.

“Por ky është tani një numër vërtet i madh, një përhapje e madhe dhe na sfidon të gjejmë një zgjidhje për t’u kujdesur për njerëzit në mënyrë që jeta e njerëzve që jetojnë atje të mos rrezikohet në asnjë mënyrë”, tha Medved.

Sa i përket trajtimit të këtyre çarjeve në tokë, ai tha se rehabilitimi i tyre do të duhet të presë sepse toka është ende duke u lëkundur dhe duke lënë pasoja të reja. 

(Kosova Sot Online)