Befason studimi i ri: Burrat e ndotin më shumë ambientin sesa gratë

  • E.K /
  • 22 korrik 2021 - 13:23
Befason studimi i ri: Burrat e ndotin më shumë ambientin sesa gratë

Gratë dhe burrat shpenzojnë pothuajse ngjashëm sasinë e parave, por këta të fundit përdorin makina shumë më tepër, thotë analiza suedeze. Dallimi më i madh, në studim, ishte shpenzimi i burrave për benzinë ​​dhe naftë për makinat e tyre.

Shpenzimet e burrave për mallra shkaktojnë 16% më shumë emetime të ngrohjes klimatike sesa ato të grave, pavarësisht se shuma e parave është shumë e ngjashme, zbulon studimi.

Dallimi më i madh ishte shpenzimi i burrave për benzinë ​​dhe naftë për makinat e tyre. Dallimet gjinore në emetime janë studiuar pak, thanë studiuesit dhe se duhet të njihen në veprim për të mposhtur krizën e klimës, shkruan The Guardian.

Analiza krahasoi burrat dhe gratë beqare në Suedi dhe zbuloi se ushqimi dhe pushimet shkaktonin më shumë se gjysmën e të gjitha emetimeve për burrat dhe gratë.

Shkencëtarët zbuluan se ndërrimi i mishit dhe qumështit për ushqime me bazë bimore dhe kalimi në pushime të bazuara në tren, në vend se të përdoren aeroplanë ose makina, ulin emetimet e njerëzve me 40%.

“Ne mendojmë se është e rëndësishme të marrim parasysh ndryshimin midis burrave dhe grave në hartimin e politikave”, tha Annika Carlsson Kanyama, në kompaninë kërkimore Ecoloop në Suedi, e cila drejtoi studimin.

“Mënyra se si ata shpenzojnë është shumë stereotipike – gratë shpenzojnë më shumë para për dekorimin e shtëpisë, shëndetin dhe rrobat dhe burrat shpenzojnë më shumë para për karburantin për makinat, duke ngrënë jashtë, alkool dhe duhan.”

Kërkimi, i botuar në Journal for Industrial Ecology, nuk përfshinte karburant për automjete, apo si taksi ose furgonë të hidraulikëve. Studimi i mëparshëm zbuloi se në familjet me një makinë, burrat e përdorën atë më shpesh për të shkuar në punë me gratë që kanë më shumë mundësi të përdorin transportin publik.

Pushimet përbënin rreth një të tretën e emetimeve për burrat dhe gratë. “Kjo është shumë më tepër nga sa prisja,” tha Carlsson Kanyama. Ata përdorën të dhëna për njerëzit beqarë sepse shifrat për individët që jetonin në familje nuk ishin të disponueshme.

Ndryshimet në dietë dhe pushime për të ulur emetimet personale u zgjodhën sepse ato nuk kërkojnë shpenzime shtesë, siç është blerja e një makine elektrike. “Sigurisht që këto janë ndryshime thelbësore, por të paktën nuk keni nevojë t’i gjeni vetes një punë tjetër, ose të huazoni para nga banka,” tha ajo.

“Pra, është diçka brenda mundësive këtu dhe tani. Thjesht përdorni të njëjtat para që keni dhe blini diçka tjetër ”.

Një studim në vitin 2017 zbuloi se ndikimi më i madh që individët mund të kenë në luftimin e ndryshimit të klimës është të kesh një fëmijë më pak, i ndjekur nga mos përdorimi i makinës dhe shmangia e fluturimit.

Studimet në 2010 dhe 2012 treguan se burrat shpenzuan më shumë për energji dhe hëngrën më shumë mish sesa gratë, të dyja shkaktojnë emetime të larta.

Por Carlsson Kanyama tha: “Jam i befasuar që më shumë studime nuk janë bërë në lidhje me ndryshimet gjinore në ndikimin në mjedis. Ka ndryshime mjaft të qarta dhe ato nuk ka të ngjarë të zhduken në të ardhmen e afërt. ”

Marrëveshja e gjelbër e BE u kritikua javën e kaluar për mos përfshirjen e kryqëzimit midis gjinisë dhe mjedisit.

“Kriza e klimës është një nga sfidat kryesore të kohës sonë dhe prek burrat dhe gratë krejt ndryshe”, tha Leonore Gewessler, ministri i Austrisë për klimën.

“Për shembull, shumica e njerëzve të prekur nga varfëria energjetike janë gra. Prandaj, është thelbësore të marrim ndryshimet gjinore në ekuacion, nëse duam të zhvillojmë zgjidhje dhe një transformim që funksionon për të gjithë. ”

“Politikat Evropiane të Marrëveshjes së Gjelbër janë, në rastin më të mirë, të verbër dhe, në rastin më të keq, zgjerojnë pabarazitë gjinore”, tha Nadège Lharaig, në Byronë Evropiane të Mjedisit, e cila publikoi një raport – Pse Marrëveshja e Gjelbër Evropiane ka nevojë për ekofeminizëm – të premten.

Të dhënat e shpenzimeve në analizë ishin nga viti 2012, më i fundit në dispozicion. Carlsson Kanyama tha se nuk ka gjasa të ketë ndryshuar mjaftueshëm sot për të ndryshuar përfundimet e përgjithshme.

(Kosova Sot Online)