Ndryshe nga Shqipëria dhe Kosova, Zvicra ndalon hyrjen e refugjatëve direkt nga Afganistani

  • E.K /
  • 18 gusht 2021 - 15:19
 Ndryshe nga Shqipëria dhe Kosova, Zvicra ndalon hyrjen e refugjatëve direkt nga Afganistani

Zvicra nuk do të pranojë grupe të mëdha refugjatësh afganë që  vijnë direkt nga Afganistani, njoftoi qeveria sot.

Viza humanitare do të konsiderohen për njerëzit me të cilat përballet “kërcënim të menjëhershëm, të qartë, serioze dhe të pashmangshëm për jetën e tyre, ” tha qeveria.

Aplikantët për vizë gjithashtu duhet të kenë një marrëdhënie të ngushtë dhe ekzistuese me Zvicrën , shtoi deklarata.

“Bazuar në këto kritere të hyrjes, Ministria e Drejtësisë do të shqyrtojë aplikimet shtesë për hyrjen e individëve nga Afganistani,” tha qeveria. Në të kundërt, Zvicra aktualisht nuk do të pranojë një grup më të madh njerëzish drejtpërdrejt nga Afganistani. “Nuk mjafton që një person t’i përkasë një grupi potencialisht të cenueshëm,” tha qeveria.

Qeveria ka thënë se po punon për të larguar 230 punonjës të ndihmës lokale dhe familjet e tyre nga Afganistani dhe zhvendosjen e tyre në Zvicër.

Rreth 40 zyrtarë lokalë, të cilët punuan për Agjencinë Zvicerane të Zhvillimit në Kabul, dhe familjet e tyre do të lejohen të vijnë në Zvicër në një operacion humanitar, tha qeveria.

Zyra, e cila ka qenë në Afganistan që nga viti 2002, është mbyllur përkohësisht pasi talebanët morën pushtetin. Tre anëtarët e fundit të ekuipazhit zviceran u kthyen në Zvicër dje.

Zvicra është gjithashtu në kontakt me shtetasit zviceranë , të cilët janë ende në Afganistan, dhe rreth 30 prej tyre kanë deklaruar se duan të largohen nga vendi.

(Kosova Sot Online)