Publikohet lista e qyteteve më të sigurta në botë për vitin 2021

  • E.K /
  • 19 shtator 2021 - 10:50
Publikohet lista e qyteteve më të sigurta në botë për vitin 2021

Siguria ka qenë prej kohësh shqetësimi më i rëndësishëm i udhëtarëve kur vendosin për një destinacion për të vizituar. 

Sidoqoftë, bota ka ndryshuar vitet e fundit për shkak të pandemisë globale, dhe perceptimi se çfarë është diku "i sigurt" është dukshëm i ndryshëm.

Kjo mund të ndihmojë në shpjegimin e tërmetit në krye të Indeksit të Qyteteve të Sigurta (SCI) të Njësisë së Inteligjencës Economist, i cili rendit 60 destinacione ndërkombëtare në sigurinë dixhitale, kujdesin shëndetësor, infrastrukturën, sigurinë personale dhe mjedisin, kategori të reja për këtë vit, CNN shkruan.

Qytetet aziatike si Tokio, Singapori dhe Osaka kanë zënë vazhdimisht vendin e parë vit pas viti, dhe tani destinacioni evropian ka marrë pozicionin numër një për 2021.

Kopenhaga u shpall qyteti më i sigurt në botë për herë të parë , duke shënuar 82.4 pikë nga 100 në raportin vjetor.

Kryeqyteti i Danimarkës u hodh nga vendi i tetë në vitin 2019 në krye të listës, kryesisht falë prezantimit të seksionit për mbrojtjen e mjedisit, në të cilin qyteti arriti rezultate veçanërisht të mira, së bashku me mbrojtjen personale.

"Një nga faktorët kryesorë që e bën Kopenhagenin një qytet kaq të sigurt është shkalla e ulët e krimit, e cila aktualisht është në nivelin e saj më të ulët në më shumë se një dekadë," thotë Lars Weiss, kryebashkiaku i Kopenhagenit.

Kopenhaga karakterizohet gjithashtu nga kohezioni i madh shoqëror dhe një hendek relativisht i vogël i pasurisë. Është një qytet i përzier ku edhe pastruesja edhe CEO takohen në një supermarket lokal dhe kanë fëmijë në të njëjtën shkollë.

Toronto kanadeze zuri vendin e dytë me 82.2 pikë, ndërsa Singapori ishte i treti me 80.7 pikë.

Edhe pse Sidnei zuri vendin e katërt , me 80.1 pikë, qyteti australian ishte në krye të kategorisë së sigurisë dixhitale, ndërsa fituesit të vitit 2019 Tokio iu dha 80.0 pikë, duke e vendosur qytetin japonez në vendin e pestë .

Toronto dhe Kopenhagen janë dukshëm më të mirë në fushën e re të sigurisë mjedisore sesa cilido nga tre qytetet kryesore nga vitet e mëparshme.

Amsterdami holandez ishte i gjashti me 79.3 pikë, ndërsa Zelanda e Re Wellington zuri vendin e shtatë me 79.0 pikë dhe ishte udhëheqësi i përgjithshëm në kategorinë mjedisore.

Qytetet e Azisë-Paqësorit, Hong Kongu dhe Melburni përfunduan në vendin e tetë në përgjithësi pasi fituan 78.6 pikë secila, ndërsa Stokholmi i Suedisë përfundoi në 10 vendet e para me 78.0 pikë.

"Kopenhaga është padyshim një lider i vlefshëm i përgjithshëm, dhe Toronto një nënkampion i merituar, por edhe për shkak të suksesit të tij afatgjatë në sigurimin e banorëve, si dhe çdo përmirësimi të veçantë në dy vitet e fundit," thuhej në raport.

(Kosova Sot Online)