Bullgaria sot voton

  • A.P /
  • 02 October 2022 - 09:10
Bullgaria sot voton

Në Bullgari mbahen sot zgjedhjet parlamentare, të katërtat në më pak se dy vjet.

Sipas rezultateve të agjencive të sondazhit të opinionit publik, partia e qendrës së djathtë bullgare Qytetarët për Zhvillimin Evropian të Bullgarisë (GERB) ka rritur epërsinë ndaj rivalit të saj kryesor, partisë reformiste Ne Vazhdojmë Ndryshojmë (PP).

Zgjedhjet pritet të çojnë në një parlament të ndarë me maksimum tetë parti politike, sipas sondazheve të opinionit publik të kryera nga Alfa Research, Trend dhe Gallup International.

Asnjë parti nuk do të ketë shumicën, çka do të thotë se do të ketë negociata të vështira për formimin e një koalicioni qeverisës, sipas sondazheve.

GERB, partia e ish-kryeministrit shumëvjeçar Bojko Borisov, sundimi i të cilit përfundoi në prill 2021 mes pakënaqësisë publike, ka mbështetje midis 25 dhe 26 për qind, nga 22.7 për qind sa kishte fituar në zgjedhjet e fundit në nëntor.

Mbështetja për partinë PP, të udhëhequr nga Kiril Petkov, qeveria reformuese e të cilit u rrëzua në qershor pas vetëm gjashtë muajsh, ka rënë në rreth 16.5 për qind nga 25.7 për qind kur fitoi zgjedhjet e fundit të parakohshme.

Petkov mbajti një qëndrim të fortë kundër Moskës për sulmin e saj ndaj Ukrainës.

Gallup International dhe Alpha Research parashikojnë se partia etnike turke Lëvizja për të Drejta dhe Liri (MRF) do të zërë vendin e tretë me 12 deri në 13 për qind, përpara partisë ultra-nacionaliste dhe pro-ruse Rilindja, e cila parashikohet në 11 deri në 13 për qind.

Aleatët e ardhshëm të Petkov – Partia Socialiste Bullgare e krahut të majtë dhe Bullgaria Demokratike e krahut të djathtë – kanë mbështetjen e rreth 9 për qind deri në 10 për qind dhe 7.6 për qind deri në 8.4 për qind, respektivisht, sipas sondazheve përpara zgjedhjeve.

Dy parti të tjera – partia konservatore Ngritja Bullgare dhe partia populiste Ima Takav Narod (ITN) – ka të ngjarë të kalojnë pragun prej katër për qind të votave të fituara për të hyrë në parlament, pasi pritet një pjesëmarrje e ulët, sipas sondazheve. 

(Kosova Sot Online)