Jeta në Gjermani është bërë jashtëzakonisht e shtrenjtë, çdo i treti nuk ka para për ‘shpenzime të papritura’

  • E.K /
  • 06 October 2022 - 10:15
Jeta në Gjermani është bërë jashtëzakonisht e shtrenjtë, çdo i treti nuk ka para për ‘shpenzime të papritura’

Rritja e çmimeve aktualisht po shkakton probleme për shumë njerëz në botë dhe kjo nuk ka lënë pa prekur edhe njerëz në vende të zhvilluara si Gjermania.

Madje, vitin e kaluar, një pjesë e konsiderueshme e njerëzve në Gjermani nuk kishin rezerva, tregon një statistikë e re.

Në këtë drejtim, bëhet e ditur se për gati një të tretën e njerëzve në Gjermani, shpenzimet e papritura të mëdha tejkalojnë burimet e tyre financiare.

Sipas Entit Federal të Statistikave, 31.9 për qind e popullsisë në këtë vend nuk ka mundur të mbledhë 1150 euro ose më shumë nga buxheti në dispozicion vitin e kaluar.

Sipas llogaritjeve të statisticienëve të Wiesbaden, ky grup ishte më i madh në Gjermani sesa në Francë (27.6 për qind) dhe Holandë (15.1 për qind).

Po sipas të dhënave, më shumë se 40 për qind e popullsisë në Rumani, Kroaci, Greqi, Qipro dhe Letoni nuk kishte rezerva të mjaftueshme financiare për shpenzime të mëdha të paplanifikuara.

Sipas informacionit në fjalë, dy të pestat e njerëzve në Gjermani duhej të mjaftoheshin me të ardhura neto prej më pak se 22,000 euro në vitin 2021.

Një e pesta e popullsisë kishte të ashtuquajturat të ardhura ekuivalente neto prej më pak se 16,300 euro në vit, shkruajnë mediat e huaja.

Të ardhurat ekuivalente janë një e ardhur për frymë e rregulluar për efektet e kursimeve në familjet me shumë persona, siç shpjegoi Zyra Federale.

Nga ana tjetër, dy të pestat (40 për qind) e popullsisë kishin të ardhura prej 28,400 euro e më shumë.

Ndërkohë, sipas përllogaritjeve të para zyrtare, çmimet e konsumit në Gjermani në shtator të këtij viti ishin 10.0 për qind mbi nivelin e të njëjtit muaj të vitit të kaluar.

Kështu, inflacioni në Gjermani “u hodh” në nivelin më të lartë që nga fillimi i viteve 1950 dhe energjia dhe ushqimi kanë qenë nxitësit më të mëdhenj të çmimeve për muaj të tërë.

Sipas përllogaritjeve të përkohshme të Zyrës Federale të Statistikave, në shtator 2022 energjia kushtoi 43,9 për qind më shumë se një vit më parë dhe çmimet e ushqimeve u rritën me 18,7 për qind.

Ndërsa sipas pritshmërive të Institutit Ifo, çmimet në Gjermani do të vazhdojnë të rriten pothuajse në të gjithë bordin në muajt e ardhshëm.

Sipas sondazhit të fundit të Ifo, të gjitha kompanitë në tregtinë e ushqimeve duan të rrisin çmimet.

Më shumë se 92 për qind e farmacive po planifikojnë rritje të çmimeve, më shumë se 87 për qind e restoranteve dhe 62 për qind e hoteleve ka bërë të ditur Instituti Ifo që anketon disa mijëra kompani çdo muaj.

Në anën tjetër, sipas Zyrës Federale të Statistikave, 40 për qind e popullsisë me të ardhurat më të ulëta janë më shpesh se njerëzit mesatarë nga familjet “me një prind”.

Pothuajse dy të tretat (64.6 për qind) e tyre kishin të ardhura ekuivalente neto prej më pak se 22,000 euro në vit në vitin 2021, dhe një e treta e mirë (33.2 për qind) kishin më pak se 16,300 euro.

Ka gjithashtu shumë të rritur që jetojnë vetëm në grupet me të ardhura më të ulëta: më shumë se gjysma (53.2 për qind) e këtij grupi fitojnë më pak se 22,000 euro në vit, pothuajse një e treta (32.2 për qind) e atyre që jetojnë vetëm kanë të ardhura më pak se 16,300 euro.

Veç këtyre, rreth gjysma (50.1 për qind) e pensionistëve kishin të ardhura neto prej më pak se 22,000 euro në vitin 2021, dhe pothuajse një e katërta (24.6 për qind) kishin në dispozicion më pak se 16,300 euro.

(Kosova Sot Online)