Koronaviruset dhe shëndeti i zemrës

  • A.P /
  • 24 November 2022 - 15:01
Koronaviruset dhe shëndeti i zemrës

Një rishikim i kohëve të fundit shqyrton lidhjen midis koronaviruseve dhe sistemit kardiovaskular. Megjithëse informacioni në lidhje me SARS-CoV-2, në mënyrë specifike, është i pakët, autorët besojnë se kërkimi në koronaviruse të tjerë mund të sigurojë njohuri.

Një lloj koronavirusi i quajtur SARS-CoV-2 shkakton COVID-19, një sëmundje famëkeqe për efektet e saj në mushkëri dhe rrugët e frymëmarrjes.

Megjithatë, siç shpjegojnë autorët e rishikimit më të fundit – i cili shfaqet në revistën JAMA CardiologyTrusted Source –, infeksionet akute të frymëmarrjes “janë shkaktarë të mirënjohur për sëmundjet kardiovaskulare”.

Për shembull, shkencëtarët kanë treguar se gripi, virusi sincicial i frymëmarrjes dhe pneumonia bakteriale mund të ndikojnë në shëndetin kardiovaskular dhe të rrisin ashpërsinë e gjendjes, transmeton gazeta “Kosova Sot Online”. Në fakt, shpjegojnë autorët, "gjatë shumicës së epidemive të gripit, më shumë pacientë vdesin nga shkaqe kardiovaskulare sesa nga pneumonia-gripi".

Ndërsa kuptimi ynë për COVID-19 është ende në zhvillim, autorët i referohen kërkimeve të mëparshme mbi shpërthime të ngjashme të koronavirusit, duke përfshirë studime që hetojnë sindromën e rëndë akute të frymëmarrjes (SARS) dhe sindromën e frymëmarrjes në Lindjen e Mesme (MERS).

(Kosova Sot Online)