Ponit i vjedhin Instagramin!

  • G.G /
  • 05 October 2022 - 08:38
Ponit i vjedhin Instagramin!

Kohët e fundit hakerat po “bëjnë namin” duke vjedhur Instagramin e personazheve të njohura. Së fundmi pre e tyre ka rënë këngëtarja e njohur Poni. Nëse do të hyni në profilin e këngëtares do të shihni një depozitin banke në “wall” dhe në “Story”.

Si të mbroni llogarinë tuaj në Instagram?

Hakimi i llogarive në Instagram nuk është problem vetëm i njerëzve të profilit të lartë, prandaj mbrojtja e llogarisë tuaj në këtë rrjet social është e një rëndësie të veçantë – edhe nëse nuk keni shumë ndjekës. Secila llogari mund të jetë cak i sulmit nga hakerët, sepse nëse kanë sukses ata mund të vjedhin informata të rëndësishme; si të dhënat nga kartela e kreditit, adresën e të dhëna të tjera të ndjeshme.

Edhe pse e dimë që një fjalëkalim i fortë mund të ndihmoj në mbrojtjen nga sulme të tilla nga hakerët, janë edhe disa hapa të tjerë që duhet të ndërmerrni për të siguruar llogarinë tuaj në Instagram.

Kontrollo për aktivitetin e qasjes në llogarinë tuaj

Kontrollo për aktivitetin e qasjes në llogarinë tuaj, i cili po ashtu mund të gjendet në seksionin e sigurisë të aplikacionit. Aty do të shihni të dhënat për të gjitha pajisjet në të cilat aktualisht është i hapur aplikacioni me llogarinë tuaj, si dhe të dhënat e lokacionit gjeografik. Nëse vëreni diçka të dyshimtë këtu, nga pajisja ku aktualisht jeni duke e përdorë Instagram-in mund të shkyçni llogarinë tuaj nga të gjitha pajisjet e tjera.

Kujdes nga e-mailat që pranoni nga Instagram

Nëse dikush tenton të rivendosë fjalëkalimin tuaj, apo nëse Instagram vëren ndonjë aktivitet të dyshimtë në lidhje me llogarinë tuaj, platforma do t’u njoftoj në lidhje me këtë përmes një e-maili – që do të thotë se ju duhet të veproni menjëherë.

Nëse pranoni një e-mail që thotë se dikush ka provuar të ndryshoj fjalëkalimin tuaj në Instagram dhe ai (dikush) nuk jeni ju, duhet të raportoni këtë menjëherë tek Instagram përmes vegzës (link-ut) që e shihni në atë e-mail. Dhe në një rast të tillë, duhet të ndryshoni fjalëkalimin menjëherë. Në rast se pranoni një e-mail që thotë që dikush ka ndryshuar e-mail adresën tuaj të lidhur me këtë llogari në Instagram, ju mund ta ktheni këtë ndryshim përmes vegzës në atë e-mail.

Por, duhet të keni shumë kujdes. Disa e-maila që në shikim të parë u duket se po vijnë nga Instagram, mund të jenë sulme “phishing” nga hakerët. Megjithatë Instagram ka zhvilluar një funksion që t’u ndihmoj në mbrojtjen tuaj. Nëse hapni seksionin e sigurisë në aplikacionin tuaj, mund të shihni se çfarë e-mailash ka dërguar Instagram brenda 14 ditëve të fundit, duke u ndihmuar kështu në verifikimin e autenticitetit të atyre e-mailave.

Çfarë duhet të bëni nëse nuk mund t’i qaseni llogarisë tuaj?

Nganjëherë, pa dashje e bllokoni llogarinë tuaj – përmes ndonjë veprimi të pavëmendshëm. Kjo është shumë e sikletshme, sidomos nëse keni llogari të një biznesi. Për shembull, të themi që një menaxher i rrjetave sociale ikë në një qytet tjetër për disa ditë. Nëse nuk ekziston një plan i qartë se si të veprohet në një rast të këtillë, mund të kaloj një kohë e konsiderueshme derisa pjesa tjetër e ekipit të kuptojë që nuk e dinë fjalëkalimin e llogarisë në Instagram.

A mund të rikuperohet llogaria juaj pasi ajo të fshihet?

Ka raste kur hakerët i fshijnë të gjitha postimet e juaja, apo edhe vet llogarinë tuaj. Mirëpo akoma ka shpresë që të ktheni llogarinë tuaj në Instagram. Nëse dikush ua fshinë llogarinë, ju i keni 30 ditë kohë për të kontaktuar Instagram-in dhe për t’ua sqaruar atyre që llogaria e juaj është hakuar dhe u kërkoni atyre që të rikuperojnë llogarinë tuaj. Instagram pretendon se i ruan të dhënat për aq kohë. Sidoqoftë, ky është një bast i vështirë, prandaj ju nuk duhet të prisni kaq gjatë. Po u fshi njëherë llogaria, ajo edhe mund të mos u kthehet më.

Meqë asnjë metodë e mbrojtjes së llogarisë tuaj në Instagram nuk është plotësisht e sigurt, zbatimi i praktikave më të mira të sigurisë mund t’u ndihmojnë që të mos keni nevojë të hapni një llogari të re, e pastaj të filloni çdo gjë nga e para.

(Kosova Sot Online)