Janjiq: Kalimi “nga konflikti në paqe”, e vetmja çështje politike që nënshkruhet në Shtëpinë e Bardhë

  • G.G /
  • 25 gusht 2020 - 11:24
Janjiq: Kalimi “nga konflikti në paqe”, e vetmja çështje politike që nënshkruhet në Shtëpinë e Bardhë

Mundësia që presidenti i Shteteve të Bashkuara të Amerikës, Donald Trump, të marrë pjesë në takimin midis presidentit të Serbisë dhe kryeministrit të Kosovës ka ekzistuar edhe në korrik, kur ai takim u shty për në shtator.

Pra, njoftimi se Donald Trump mund të marrë pjesë në takimin e ardhshëm midis Aleksandar Vuçiq dhe Abdullah Hotit në Uashington në fillim të muajit të ardhshëm nuk është asgjë e re”, tha për Danas Dusan Janjiq nga Forumi për Marrëdhënie Etnike.

Presidenti i Serbisë, Aleksandar Vuçiq, njoftoi se takimi i përfaqësuesve të Serbisë dhe Kosovës në Uashington ka shumë të ngjarë të mbahet në 3 dhe 4 shtator, sepse “ka indikacione” se “në rast se ndodh diçka e rëndësishme”, Presidenti i SHBA-ve Donald do të vijë në takim.

“Bisedimet për të gjitha çështjet kryesore të normalizimit të marrëdhënieve, jo njohjen, po zhvillohen nën kujdesin e Brukselit, dhe kjo duhet të jetë diçka tjetër”, tha Vuçiq.

Dusan Janjiq i kujton Danasit se kjo është saktësisht formulimi i njoftimit të takimit, madje edhe para mbledhjes së parë, e cila u shty.

“Pritet që të nënshkruhet e ashtuquajtura deklaratë dhe memorandum më i plotë i bashkëpunimit, porosia themelore e së cilës do të ishte përfundimi i periudhës së konfliktit, dmth kalimi në një periudhë paqeje. Kjo është, në të vërtetë, e vetmja gjë politike që pritet nga ai takim. Dhe kjo, përsëri nuk është asgjë e re. Pala amerikane dëshiron të mbështesë realizimin e temave më specifike ekonomike, bashkëpunimin rajonal etj.”, thotë Janjiq

Ai shton se politizimi i takimit në të cilin mund të ishte i pranishëm Donald Trump është i pashmangshëm.

“Ka nervozizëm edhe në Berlin, sepse nuk dihet se çfarë do të thotë Trump për atë takim. Unë pres që ai të shkruajë se kjo është një marrëveshje historike, se po vjen një epokë e paqes dhe zgjidhjes së problemeve”, përfundoi Janjiq për Danas.

Duke njoftuar për takimin në Uashington, Vuçiq gjithashtu deklaroi se Serbia nënshkroi një “kapitullim të pjesshëm” në 1999 dhe se Kosova duhet të ndalojë së vepruari “sikur asgjë të mos kishte ndodhur”.

“Vuçiq është i vetëdijshëm për situatën, sikur të mos ketë shumë zgjedhje. Pyetja e vetme është nëse ai mund të bëjë një hap përpara dhe ta kthejë Serbinë drejt integrimit evropian, dhe nëse rezulton se ai mundet, jam i sigurt se nuk do të gjejë mbështetje për diçka të tillë në partinë e tij, opozitën, kishën dhe komunitetin akademik. Pra, ai duhet të bëjë një hap përpara vetëm, por me mbështetjen e qytetarëve të Serbisë, të cilët tradicionalisht tregojnë pjekuri më të madhe se elita, tha Sonja Biserko, presidente e Komitetit të Helsinkit për të Drejtat e Njeriut.

Sipas saj, habusi i Vuçiq, por edhe, siç thotë ajo, kufizimet personale, e pengojnë atë të drejtojë mbështetjen që ai gëzon drejt demokratizimit dhe evropianizmit të Serbisë. Përveç kësaj, shton ajo, shoqëria nuk ka potencial për një hap të tillë përpara.

“Pa e kuptuar projektin evropian dhe mbështetjen e rëndësishme të BE-së, Serbia do të mbetet në stuhinë e erës pa e kuptuar interesin e saj. Duke kërkuar mbështetje në Rusi dhe Kinë dhe akter të tjerë, ajo distancon m tej Serbinë nga vlerat e civilizimit evropian. Serbia gabon të ardhmen e BE-së dhe merr anën e atyre që dëshirojnë shpërbërjen e saj, gjë që nuk do të ndodhë. Kurora tregoi një prirje krejt të kundërt dhe potencialin e Evropës për tu profilizuar si aktor botëror”, përfundon Biserko për Danas.

(Kosova Sot Online)