Zvicra teston shkurtimin e karantinës

  • E.K /
  • 15 tetor 2020 - 12:15
Zvicra teston shkurtimin e karantinës

Është bërë e ditur se autoritetet shëndetësore zvicerane kanë paraqitur një plan për të shkurtuar kërkesën për karantinë të vendit nga dhjetë në shtatë ditë.

Kërkesa zvicerane, e cila tashmë është më e shkurtër se disa vende evropiane, përcaktohet aktualisht në dhjetë ditë.

Të mërkurën, ministri zviceran i Shëndetësisë, Alain Berset, prodhoi një plan ‘provë dhe lëshimi’ për të shkurtuar periudhën në shtatë ditë.

Në zbatim të planit, një person në karantinë do të jetë në gjendje të bëjë një test në ditën e gjashtë të procesit të karantinës.

Nëse testi është negativ, personi mund ta përfundojë karantinën në ditën e shtatë.

Plani u është dorëzuar kantoneve për konsultim, raporton Tages Anzeiger.

Periudha e konsultimit me kantonet do të përfundojë të premten, 16 tetor.

Ka pasur thirrje të përhapura për të shkurtuar periudhën e karantinës që vijnë nga Zvicra dhe jashtë saj.

Telefonatat janë rritur më shumë gjatë javëve të fundit, veçanërisht pasi normat e infeksionit janë rritur në mënyrë dramatike në gjithë Zvicrën, shrkuan albinfo.ch.

Që nga e mërkura, 14 tetor, çdo kanton në Zvicër ka kapërcyer pragun e ‘rrezikut të lartë’.

Epidemiologu gjerman, Christian Drosten, propozoi një plan të ngjashëm në gusht, ndërsa studimet nga ETH të Zvicrës kanë zbuluar se një karantinë shtatëditore do të kishte një raport më të mirë të përfitimit të kostos.

Përfaqësues nga industria e udhëtimeve kanë kërkuar gjithashtu që periudha e karantinës të zvogëlohet.

(Kosova Sot Online)