Pse Republikanët kanë kaq frikë nga votuesit?

  • G.G /
  • 02 nëntor 2020 - 12:29
Pse Republikanët kanë kaq frikë nga votuesit?

Nga e diela pasdite, më shumë se 93 milionë amerikanë kanë hedhur votat në zgjedhjet e nëntorit. Kjo është rreth dy të tretat e numrit të përgjithshëm të njerëzve që votuan në 2016, dhe ka ende një ditë deri në ditën e zgjedhjeve.

Ky është një lajm i shkëlqyeshëm. Në mes të një pandemie globale që u ka marrë jetën gati një çerek milioni amerikanëve, ku ka përmbysur ekonominë kombëtare dhe ka hedhur në trazira procedurat e zgjedhjeve shtetërore, kishte shqetësime të arsyeshme se shumë njerëz nuk do të votonin fare. Shifrat e deritanishme sugjerojnë që 2020 mund të shënojë pjesëmarrje rekord të votuesve.

Pse kaq shumë amerikanë vazhdimisht mungojnë në ditën e zgjedhjeve?

Për shumë qytetarë, është vetëm zgjedhje. Ata janë të zhgënjyer nga qeveria, ose mendojnë se vota e tyre nuk ka rëndësi sepse politikanët nuk i dëgjojnë ata gjithsesi.

Republikanët po luftojnë nga bregu në breg për të siguruar vota që votimi të mos jetë aq i vështirë sa mund të jetë.

Në Teksas, Guvernatori Greg Abbott urdhëroi një kuti të vetme të hedhjes së votave për qark, duke përfshirë rajonet afër me një popullsi 4.7 milion. Republikanët në disa raste kanë akuzuar demokratët për vjedhje votash. Në Pensilvani, Karolinën e Veriut dhe Wisconsin, republikanët kanë luftuar për të parandaluar numërimin e të gjitha fletëvotimeve me postë që mbërrijnë pas ditës së zgjedhjeve, edhe nëse ato janë të shënuara në postën më ose para 3 nëntorit.

Republikanët kthehen në një tjetër ngjarje të provuar dhe të vërtetë: frika e votuesve.

Njerëzit e frikësuar dhe të diskriminuar , veçanërisht zezakët, ku janë mbajtur larg kutisë së votimit dhe kanë një histori të gjatë në Shtetet e Bashkuara të Amerikës.

Republikanët modernë e kanë bërë atë në mënyrë të vazhdueshme sa që në vitin 1982 gjykata federale i ndaloi partisë kombëtare që të përfshihej në zgjedhje dhe të ashtuquajturat operacione të mashtrimit të votuesve. Ndalimi u rinovua përsëri gjatë dekadave, sepse Republikanët vazhdonin ta shkelnin atë.

Në 2018, megjithatë, ajo skadoi dhe filluan ligjet e reja dhe diskriminimi binte poshtë, që do të thotë se 2020-ta janë zgjedhjet e para në të cilat Republikanët i frikësohen braktisjes së pushtetit, shkruan NewYork Times.

(Kosova Sot Online)