Çfarë ndodh nëse Trump humb dhe refuzon të lë Shtëpinë e Bardhë?

  • E.K /
  • 03 nëntor 2020 - 19:37
 Çfarë ndodh nëse Trump humb dhe refuzon të lë Shtëpinë e Bardhë?

Presidenti Donald Trump ka thënë disa herë se humbet, nuk do ta pranojë rezultatin e zgjedhjeve, por a mundet që ai të refuzojë vërtetë të largohet?

Kjo është një nga pyetjet që  po bëhet më shpesh dhe e ka detyruar kandidatin demokrat, Joe Biden të përgatitet për çdo skenar të mundshëm.

Ai ka përgatitur ushtrinë e tij të mendjeve ligjore dhe ekspertëve të së drejtës kushtetuese për t’iu kundërvënë sfidave ligjore të presidentit për gjithçka. Biden ka menduar për çdo gjë, nga votimi përmes postës dhe deri të rastet e pretenduara të mashtrimit të votuesve.

Kandidati demokrat ka insistuar që zyrtarët federalë do të shoqërojnë Trump nga Shtëpia e Bardhë nëse ai do të refuzojë të largohet nga Shtëpia e Bardhë nëse humb zgjedhjet.

Tranzicioni paqësor i pushtetit është një themel i shoqërisë amerikane, dhe në shembujt e kaluar të zgjedhjeve të diskutueshme, rezolutat ishin bërë shumë kohë para çdo refuzimi për të pranuar.

Nëse ai humbet ndaj  Biden dhe refuzon të lërë detyrën në ditët përpara inaugurimit të presidentit të zgjedhur, vendi mund të hyjë në një territor të paeksploruar dhe të paparashikueshëm për herë të parë në histori.

The Independent ka hulumtuar mbi pyetjen se çfarë mund të ndodhë nëse Trump do të humbë zgjedhjet dhe do të refuzojë të pranojë humbjen.

Raporti i tyre eksploroi planet e Kryetares së Dhomës së Përfaqësuesve Nancy Pelosi për të kundërshtuar betejat e ardhshme ligjore të presidentit përreth zgjedhjeve, duke folur me ekspertë që përshkruan një pamje të skenarëve të mundshëm që mund të ndodhin pas ditës së zgjedhjeve.

Në raste të mëparshme në historinë e Shteteve të Bashkuara, kur presidenca ishte në çdo mënyrë e kontestuar, transferimi i pushtetit është bërë paqësisht.

Paul Quirk, një profesor i shkencave politike në Universitetin e British Columbia, ka thënë se nuk i ka dhënë një rëndësi të madhe kësaj skeme të tillë, por që momenti më i mundshëm i mosmarrëveshjes do të jetë midis ditës së zgjedhjeve dhe muajit Janar atëherë kur presidenti  betohet.

Kushtetuta e SHBA nuk përmend se si duhet të hiqet një president nëse ata humbin zgjedhjet dhe refuzojnë t’ia dorëzojnë pushtetin kundërshtarit të tyre. Pra, është e vështirë të thuash nëse dikush do të ketë oreks për të dërguar FBI’në, ose vulat e marinës, apo çfarëdo agjencie të zbatimit të ligjit për të nxjerrë me forcë presidentin Donald Trump.

(Kosova Sot Online)