E dini sa është paga mujore dhe cilat janë gjërat më të shtrenjta në Cyrih?

  • E.K /
  • 20 nëntor 2020 - 09:50
E dini sa është paga mujore dhe cilat janë gjërat më të shtrenjta në Cyrih?

Indeksi i Kostos Botërore të Jetesës (WCOL) i Revistës Economist Intelligence Unit, raporton çmimet e 138 mallrave dhe shërbimeve në rreth 130 qytete të mëdha në shtator 2020.

Cyrihu, Parisi dhe Hong Kongu ndajnë vendin numër 1, pasuar nga Singapori, Tel-Aviv dhe Osaka.

Raporti tregoi se pandemia Covid-19 ka ndryshuar koston e jetesës në 133 qytete të botës që nga fillimi i vitit 2020.

“Nga dhjetë kategoritë e mbuluara nga ky raport, duhani dhe rekreacioni (përfshirë elektronikën e konsumit) kanë parë rritjen më të madhe të çmimeve që nga viti i kaluar, ndërsa çmimet e veshjeve kanë parë rënien më të madhe”, vuri në dukje The Economist.

Çmimet u rritën kryesisht për shkak të paqëndrueshmërisë së monedhës, problemeve të zinxhirit të furnizimit, ndikimit të taksave dhe subvencioneve dhe ndryshimeve në preferencat e konsumatorëve gjatë krizës shëndetësore.

Edhe para se raporti i Economist të botohej të Mërkurën, dhe pavarësisht nga pandemia, Cyrihu ka qenë duke u renditur si, ose ndër qytetet më të shtrenjta të botës.

Për shembull, në renditjen e saj të Çmimeve dhe Fitimeve për vitin 2018 – viti i fundit për të cilin janë mbledhur statistikat – banka UBS renditi Zurich-un midis 77 qyteteve të anketuara.

UBS i caktoi Nju Jorkut një vlerë prej 100, me të gjitha qytetet e tjera të matura në krahasim me atë bazë. Cyrihu shënoi 116.8 para se të faktohej qiraja, që do të thotë se ishte 16.8 përqind më e shtrenjtë se Nju Jorku në përgjithësi. Pasi qiraja u faktorizua, rezultati i Cyrihut ishte ende një 104.3 i lartë.

Pra, cilat janë çmimet mesatare në Cyrih për mallrat dhe shërbimet themelore?

Këto llogaritje janë bërë nga ETH, një universitet publik kërkimor në Cyrih, dhe mbulon shpenzimet mesatare mujore për një person të vetëm. Kostot aktuale të jetesës do të varen nga situata e jetesës së secilit individ, kostot e sigurimit shëndetësor dhe mënyra e jetesës personale, përcjell tutje albinfo.ch.

Shpenzimet mujore për një person të vetëm

Akomodimi (dhoma 400-1,000 CHF, banesa 800-1,600 CHF) 800 franga

Sigurimi shëndetësor 300

Përmbajtja e shtëpisë / sigurimi i përgjegjësisë personale 30

Lidhjet telefonike / Tarifat e licencës për Internet / TV dhe radio 120

Energjia (energjia elektrike / gazi) 40

Transporti publik 100

Ushqimi 400

Rroba, këpucë, parukeri, celular, aktivitete të kohës së lirë 250

Larja, pastrimi dhe higjiena personale, hedhja e mbeturinave 30

Shuma e provizioneve në CHF

Trajtimi mjekësor (dentist, mjek, optik, ilaçe), dhurata, riparime, blerje të vogla 180

Shuma totale në CHF 2,250

Totali i 2,250 frangave do të duhej të shumëfishohej nëse më shumë se një person jeton në një familje, pasi kostoja e sigurimit shëndetësor dhe qirasë për një apartament më të madh do të rritet.

Si tregues, qiraja për një apartament me 4 dhoma jashtë qendrës së qytetit kushton 2,535 franga, ndërsa akomodimi në të njëjtën madhësi në qendër është 3,600

Tani, mos të harrojmë se pagat në Cyrih janë ndër më të lartat në Zvicër dhe botë.

Pagat varen nga një sërë faktorësh, duke përfshirë industrinë, pozicionin në një kompani dhe nivelin e arsimit.

Sidoqoftë, paga mesatare mujore neto është rreth 6,440 franga.

Si përkthehet kjo në fuqi blerëse – domethënë në aftësinë për të blerë produkte dhe shërbime bazuar në pagën neto?

Sipas të njëjtit studim të UBS, për sa i përket fuqisë blerëse Zyrihu renditet i dyti në botë.

Pra, çfarë është e shtrenjtë për të blerë në Cyrih?

Si kudo në Zvicër, sendet ushqimore, qiranë, veshjet, restorantet, argëtimet, transportin publik dhe sigurimet shëndetësore marrin pjesën më të madhe të buxhetit të familjes.

Nga ana tjetër, elektronika dhe arsimi janë më pak të kushtueshme sesa në shumë vende të tjera. Taksat janë gjithashtu më të ulta.

(Kosova Sot Online)