Sa shpenzon dhe sa kursen një familje mesatare në Zvicër

  • E.K /
  • 25 nëntor 2020 - 09:11
Sa shpenzon dhe sa kursen një familje mesatare në Zvicër

Kursimet arrijnë në rreth 16% të të ardhurave mesatare familjare para-tatimore (2.2 persona) me 10,114 CHF, tha Zyra Federale e Statistikave (FSO) në një raport të lëshuar këtë javë.

Kjo e bën Zvicrën një nga vendet me nivelin më të lartë të kursimeve ndërkombëtarisht, së bashku me kombet si Suedia, Luksemburgu dhe Gjermania. Kina megjithatë mbetet përpara me një kursim të familjeve prej rreth 40%.

Në përgjithësi, numrat gjithashtu treguan se të ardhurat mesatare mujore për një familje zvicerane vijnë kryesisht nga punësimi (tre të katërtat), me pagesa pensionesh dhe përfitime sociale që përbëjnë rreth një të pestën, përcjell albinfo.ch.

Të ardhurat nga pasuritë (pasuri të paluajtshme ose pasuri për shembull) përbëjnë një pjesë shumë të vogël të të ardhurave mesatare në përgjithësi. Rreth 60% e familjeve jetojnë me më pak se të ardhurat mesatare dhe ato me më pak se 5,000 CHF në muaj nuk arrijnë të kursejnë asgjë.

Ku shkojnë paratë?

Rreth një e treta e të ardhurave bruto shkon për pagimin e taksave, kontributeve të sigurimeve shoqërore dhe sigurimeve të detyrueshme shëndetësore. Pjesa e këtyre pagesave “të pavullnetshme” është rritur në mënyrë disproporcionale që nga viti 2006.

Nga pak më shumë se 7,000 CHF, një familje mesatare shpenzon pothuajse 1,700 CHF për qira, mobilje dhe mirëmbajtje shtëpiake – zona më e madhe e pagesës “vullnetare”. Transporti gjithashtu llogarit një shpenzim të madh në CHF750.

Sa i përket ushqimeve – 730 CHF në muaj – kjo shifër ka rënë si përqindje e të ardhurave totale që nga viti 2006, një fenomen i parë ndërkombëtarisht edhe kur të ardhurat rriten. Në nivelin evropian, për shembull, me të ardhura të ulëta dhe fuqi të ulët blerëse Rumania shpenzon më së shumti në ushqime, pije dhe duhan – pothuajse një e treta e të ardhurave mesatare.

Sa i përket kohës së lirë dhe blerjeve të luksit, kjo duket se luhatet midis vendeve, në varësi jo vetëm të të ardhurave, por edhe praktikave kulturore. Në Mbretërinë e Bashkuar, për shembull, 15% e të ardhurave shkon për kulturë dhe kohë të lirë, ndërsa në Zvicër është 10%.

(Kosova Sot Online)