Fakte të rëndësihme për jetën në Zvicër që nuk i keni ditur

  • E.K /
  • 25 dhjetor 2020 - 15:37
 Fakte të rëndësihme për jetën në Zvicër që nuk i keni ditur

Për disa vite, Zvicra është konsideruar si vendi më i mirë për të jetuar. Zvicra njihet si vend i rehatisë dhe natyrës mahnitëse.

Por, përveç peisazheve të famshme që të lënë pa frymë, çokollatës së shijshme dhe bankave të besueshme, vendi ka diçka tjetër për të befasuar vizitorët e tij me të.

Por, si jetojnë njerëzit në një nga vendet më të pasura në botë?

1. Disa njerëz nuk besojnë se ky vend është me të vërtetë i shtrenjtë para se ta vizitojnë atë.

Pagat në Zvicër duket se janë jashtëzakonisht të larta, por kjo ndjenjë ikën sapo shihni çmimet në supermarketet . 

Për shembull, 1 kg mish viçi mund të kushtojë rreth 40 franga. 

Ju mund të kurseni pak para nëse blini ushqime në supermarketet e zinxhirit gjerman.

2. Por çmimet janë të qëndrueshme.

Në të gjitha dyqanet, çmimet për produktet janë pak a shumë të njëjta.

Mënyra e vetme për të kursyer para është duke blerë gjëra me zbritje. 

Shumica e dyqaneve ulin çmimet e tyre deri në 50% për mallra të caktuara që janë afër datës së skadimit.

3. Marrja me qira e një apartamenti është një sfidë.

Pronarët e apartamenteve kërkojnë shumë dokumente që konfirmojnë faktin se një qiramarrës ka aftësinë për të paguar.

Nëse nuk keni një punë dhe sigurim, është pothuajse e pamundur të gjesh një vend për të jetuar. 

Referencat nga një punëdhënës shpesh kërkohen gjithashtu për të provuar se ju jeni një person i besueshëm.

Shumica e punëdhënësve e kuptojnë se sa vështirësi kalojnë njerëzit kur vendosen në një apartament të ri dhe u japin punëtorëve të tyre ditë pushimi për të lëvizur.

4. Njerëzit në Zvicër respektojnë sigurimet.

Njerëzit vendas duhet të kenë sigurim mjekësor dhe të paguajnë për të. 

Një vajzë u zhvendos në Zvicër me familjen e saj , “Çdo person këtu paguan një lloj takse mjekësore: të rriturit paguajnë 2.500 franga (2.800 dollarë). Kjo u lejon atyre të kenë shërbim mjekësor falas. 

Por stomatologjia është e  veçantë. Dhe bëhet fjalë për shifra të çmendura! ”

5. Sigurimi i shtrenjtë mjekësor nuk garanton një qëndrim serioz ndaj trajtimit tuaj.

Asnjë mjek në Zvicër nuk do të përshkruajë procedura ose ilaçe të padobishme.

Vendasit nuk kanë teste të rregullta mjekësore pasi ato janë të shtrenjta . 

6. Është krejt normale të marrësh ndihmë mjekësore dhe të blesh ushqim në vendet e tjera për të kursyer para.

Shumë zviceranë që jetojnë pranë Gjermanisë, Francës dhe Italisë, shpesh shkojnë në këto vende për të blerë ushqime atje. 

Ata gjithashtu blejnë rroba atje, por ka kufizime në numrin e mallrave që mund të lëvizni përtej kufirit.

Për shembull, nuk mund të sillni më shumë se 20 kg fruta dhe perime për person, 5 litra qumësht dhe 3 litra lëng. 

Gjithashtu, nuk mund të merrni më shumë se 0.5 kg mish. Sigurisht, nëse jeni duke udhëtuar me dikë tjetër, mund të merrni dy herë më shumë.

7. Gjobat janë një çështje tjetër e ndërlikuar financiare.

Pothuajse çdo kryqëzim në Cyrih ka vendosur kamera që vendosin fotografi për çdo shkelje të vogël të rregullave. 

Nëse shkel një nga këto rregulla, do të marrësh një njoftim në e-mailin tënd se duhet të paguash një gjobë. 

Parkimi është me të vërtetë i shtrenjtë dhe mund ta lini makinën tuaj jashtë vetëm për 1.5 orë. 

Kjo është arsyeja pse shumë njerëz kanë hequr dorë nga drejtimi i makinave dhe përdorin transportin publik dhe biçikletat.

8. Një burrë siguron ish-gruan e tij në rastet e divorcit.

Në Zvicër, ekziston një ligj që detyron burrat të  paguajnë ushqim jo vetëm për fëmijët e tyre, por edhe për ish-gruan e tyre në rast divorci . 

Në fakt, ushqimi  paguhet nga partneri që ka të ardhura më të mëdha. 

Shumicën e kohës, janë burra dhe ata duhet t’u paguajnë këto para ish-grave të tyre.

9. Vendkalimet për këmbësorë në Bern janë të mbuluara me kristale Swarovski.

Ndërsa pikturojnë vendkalimet për këmbësorët, punëtorët përziejnë bojën e verdhë me kristale të vogla Swarovski të cilat ndihmojnë për të  rritur reflektimin e dritës gjatë natës.

 500 gram kristale nevojiten për 1 metër katror . 

Dukshmëria optimale arrihet kur shumica e kristaleve janë në bojë dhe vetëm 1/3 e numrit të përgjithshëm janë jashtë.

10. Vendasit renditin plehrat dhe mbajnë gjithçka të pastër.

“Kam gjetur një kuti plehrash për kuti picash në Zvicër.”

Minimumi i nevojshëm është klasifikimi i qelqit, letrës, plastikës dhe mbetjeve organike, por ka edhe kosha të veçantë për kockat e peshkut dhe mishit, shishet e kremit dhe detergjentët dhe filxhanët e kafesë. 

Shumica e njerëzve i kërkojnë këto kosha sepse i hedhin mbeturinat pasi i kanë ndarë.

(Kosova Sot Online)