Njihuni me bletët blu nga Australia që çuditën botën me bukurinë e tyre

  • E.K /
  • 28 dhjetor 2020 - 16:10
Njihuni me bletët blu nga Australia që çuditën botën me bukurinë e tyre

E verdha dhe e zeza janë ngjyrat që shumica prej nesh kanë në mendje kur dëgjojmë fjalën "bletë". 

Sidoqoftë, rezulton se bletët pëlqejnë të veshin edhe ngjyra të tjera.

'Amegilla cingulata' , ose bletët me shirita blu, kanë vija blu në trupat e tyre, dhe ato duken aq ekzotike saqë duket se nëna natyrë ndezi mënyrën e ngjyrave të përmbysura për një moment.

'Amegilla cingulata' vjen nga Australia dhe mund të shihet në të gjitha zonat e vendit, përveç Tasmanisë. 

Këto bukuri të zeza dhe blu janë shumë të rëndësishme për industrinë ushqimore Australiane, pasi ato ndihmojnë në pjalmimin e të paktën 30% të të korrave në vend. 

Këto insekte të pazakonta mund të shihen gjithashtu në Papua Guinea e Re, Indonezi, Malajzi dhe disa rajone të tjera.

Të dy bletët meshkuj dhe femra kanë vija tërheqëse në një ngjyrë blu opalo-shente. 

Dhe ekziston një mënyrë e thjeshtë për të dalluar një bletë mashkull nga një femër: meshkujt kanë 5 breza blu në bark, ndërsa femrat 4.

Bletët Amegilla cingulata' nuk janë aq agresive sa bletët e tjera, por ato përsëri mund t’ju pickojnë . 

Ndryshe nga bletët e mjaltit që preferojnë të jetojnë në grupe të mëdha, bletët me shirita blu pëlqejnë vetminë. 

Bletët kryesisht mbledhin nektar nga lulet blu. Ata ngjiten mbi një lule dhe fillojnë të dridhen për të lëshuar polenin.

Shiritat blu të 'Amegilla cingulata' na kanë magjepsur me të vërtetë, dhe këtu janë edhe 10 fotografi të këtyre bletëve të mahnitshme që do të dëshironim t'ju tregojmë!

Burimi: Bright Side 

(Kosova Sot Online)