Analiza e ish-presidentit të Serbisë: Ky është qëllimi i vetëm i mini-Shengenit

  • E.K /
  • 29 December 2020 - 11:37
 Analiza e ish-presidentit të Serbisë: Ky është qëllimi i vetëm i mini-Shengenit

Ish-presidenti serb dhe kryetari i Partisë Popullore në Serbi, Vuk Jeremiq, deklaroi se qëllimi kryesor i “mini-Shengenit” është krijimi i një hapësire të vetme administrative në Ballkanin Perëndimor për pritjen e qindra mijëra refugjatëve nga Lindja e Mesme dhe Afrika e Veriut, të cilët mund të transferohen në Bashkimin Evropian vitin e ardhshëm.

Jeremiq tha se BE-ja e mirëpret mini-Shengenin, sepse është në interes të tyre.

“Bashkimi Evropian e mirëpret ‘mini-Shengenin’ dhe heqjen e kontrollit në kufijtë midis vendeve të Ballkanit Perëndimor, sepse është në interesin e tij”, i tha Jeremiqi kanalit serb, “Centar”.

Jeremiq, i cili ishte dukur edhe ministër i Punëve të Jashtme të Serbisë, specifikoi se Konventa e Vjenës për Marrëdhëniet Ndërkombëtare përcakton se ajo që nënshkruhet nga ministri i Punëve të Jashtme, kryeministri ose presidenti i një shteti, e detyron atë shtet ta zbatojë, pavarësisht nëse ata e nënshkruan atë me apo pa kompetenca, në përputhje ose jo në përputhje me ligjet e brendshme dhe kushtetutën.

“Ai nënshkrues mund të përfundojë në burg nesër, por ajo që ai e nënshkroi në emër të atij shteti mbetet ndërkombëtarisht e detyrueshme. Kjo thuhet qartë në Konventën e Vjenës për Marrëdhëniet Ndërkombëtare, për të cilën ne gjithashtu jemi nënshkrues. Kjo është arsyeja pse do të jetë shumë e vështirë të tërhiqesh nga marrëveshjet ndërkombëtare të nënshkruara nga qeveria aktuale”, tha Jeremiq.

Ai deklaroi se Turqia “mban miliona refugjatë nga Lindja e Mesme” në territorin e saj sepse ajo mori para nga BE-ja, por se “ato para mund të rezultojnë të pamjaftueshme”.

“Në të njëjtën kohë, dihet që presidenti turk, Rexhep Tajip Erdogan nuk është partneri më i besueshëm. Ai është një populist që një ditë mund t’u thotë refugjatëve: “Le të shkojmë të gjithë në Evropë tani”. Dhe ne e dimë që BE-ja nuk do t’i pranojë ata. Ku mund të përfundojnë njerëzit që u larguan nga Turqia dhe nuk u lejohen të arrijnë në Evropë? Vetëm në zonën e “mini-Shengenit”, ku ndërkohë do të vendoset një kornizë e vetme administrative”, tha Jeremiq.

(Kosova Sot Online)