International Crisis Group: Kurti është më i ashpër se Thaçi në dialogun Kosovë-Serbi

  • G.G /
  • 26 January 2021 - 11:35
International Crisis Group: Kurti është më i ashpër se Thaçi në dialogun Kosovë-Serbi

Vendi mund të gjendet përballë një tjetër zgjedhje

Zgjedhjet presidenciale dhe parlamentare në vendin e Kosovës do të mbahen më 14 shkurt të këtij viti.

Gjykata Kushtetuese e Kosovës ka vendosur që 80 delegatë duhet të jenë të pranishëm për të zgjedhur presidentin. Ajo njoftoi që pa një president, nuk ka asnjë mënyrë për të emëruar një kryeministër, dhe pa këtë të fundit, vendi mund të gjendet përballë një tjetër zgjedhje.

Zgjedhjet e reja mund të sjellin në qeveri përsëri Kurtin, i cili merr një qëndrim më të ashpër se Thaçi ndaj Beogradit. Kurti, i cili u bë kryeministër pasi Lëvizja e tij Vetëvendosje fitoi zgjedhjet parlamentare të Tetorit 2019, refuzoi ftesën e Uashingtonit për bisedime të nivelit të lartë me Beogradin plotësisht, ndërsa të gjitha partitë e tjera favorizuan pjesëmarrjen. Qeveria e tij, një koalicion me Lidhjen Demokratike të Kosovës, u shemb nga mocioni i mosbesimit. Duhet theksuar që edhe në të kaluarën, ai gjithashtu kritikoi vetë Planin Ahtisaari, duke argumentuar se ai shkel të drejtën e qytetarëve të Kosovës për vetëvendosje.

Mirëpo Kurti nuk është i vetmi në mesin e udhëheqjes politike të Kosovës,që nuk pajtohet të bëj lëshime me shtetin e Serbisë, shkruan “International Crisis Group”.

Është Hoti dhe Haradinaj gjithashtu të pajtimit që Kosova të mos bëjë asnjë lëshim tjetër thelbësor ndaj Serbisë përkundër çdo rrethane.

Ndryshe nga shteti i Kosovës që zgjedhjet janë afër për të sjellë liderin që do të përfaqësoj Kosovën, Vuçiç është në krye të vendit të tij dhe ai duket se e sheh një marrëveshje me Kosovën si një trashëgimi për të cilën ia vlen të luftohet.

Por, nëse Vuçiç është i përkushtuar për të përparuar në dialog, ai do të duhet të bëjë dy gjëra thelbësore.

-E para është që të merret me kushtet me të cilat ai do të ishte i gatshëm të pranonte njohjen për Kosovën, duke u bazuar në opsionet e paraqitura në seksionin vijues.

-E dyta është t'i ndajë këto terma me publikun. Ai nuk duhet të nënvlerësojë rëndësinë e aklimatimit të publikut serb për veçoritë e një marrëveshjeje supozuese.

Sipas kushtetutës së Serbisë, njohja e pavarësisë së Kosovës kërkon një referendum. Beogradi deri më tani ka dhënë pak kuptim të asaj që mund të përfshijë një marrëveshje, në vend të kësaj duke iu referuar "kompromiseve" të paspecifikuara. Për të gjithë forcën politike të Vuçiç, ai ka një lloj përgatitje shumë të paqartë e kjo mund të mos mjaftojë për të siguruar një rezultat të suksesshëm në një referendum. Ai do të ketë nevojë për një strategji për ndërtimin e mbështetjes publike, e cila pothuajse me siguri do të duhet të përfshijë një nivel më të lartë komunikimi dhe mbase shpenzimet e disa prej kapitalit të tij të konsiderueshëm politik.

Të dy vendet duhet që sa më parë të ulen në tavolinen e bisedimëve për të gjetur në zgjidhje duke mos dëmtuar asnjërin vend, shkruan “International Crisis Group”.

(Kosova Sot Online)