Kosovari infektohet me variantin e ri të koronavirusit, u bën telashe autoriteteve në Belgjikë e Slloveni

  • E.K /
  • 27 janar 2021 - 14:47
Kosovari infektohet me variantin e ri të koronavirusit, u bën telashe autoriteteve në Belgjikë e Slloveni

Një qytetar i Kosovës me qëndrim të përkohshëm në Slloveni është personi i parë që është diagnostifikuar me variantin e ri anglez të koronavirusit në Belgjikë, ku ai po punon përkohësisht. Organizatat belge fillimisht i lëshuan atij një certifikatë të një testi negativ, dhe një ditë më vonë iu tha se kishte ndodhur një gabim.

Në mes të janarit, kosovari udhëtoi përmes Sllovenisë nga Kosova në Belgjikë, ku po punon përkohësisht. Atje ai u dërgua për testim, pas së cilit iu lëshuan dy certifikata nga organizata kompetente belge. Certifikata e parë shprehej se testi ishte negativ. Një ditë më vonë, u lëshua një certifikatë e re ku thuhej se e mëparshmja ishte gabim dhe se nga testimi kishte dalë pozitiv. Të dy certifikatat janë lëshuar nga e njëjta organizatë dhe janë origjinale. Për atë se në çfarë mënyre janë lëshuar ato dhe nëse kosovari ishte informuar për certifikatën e dytë, policia është ende duke hetuar, raporton mediumi slloven, 20 UR.

Më 23 janar, ai më pas u kthye në Kosovë përmes Sllovenisë. Policët e qytetit të Kranjës e gjetën atë, kur ai ishte duke pritur për transport të mëtejshëm gjatë tranzitit.

Deri më tani, nuk është vërtetuar se kosovari kishte kontakt me ndokënd pasi një rast i ri me këtë variant të koronavirusit pozitiv u regjistrua në Slloveni, por policia menjëherë u dha autoriteteve italiane të sigurisë informacione për shoferin me të cilin ai mbërriti në Slloveni. Pas kërkimit, shtetasi i Kosovës, i cili ka statusin e një të huaji në Slloveni, u vendos menjëherë në karantinë.

Mbledhja e të dhënave po vazhdon ende dhe çdo veprim i mëtejshëm do të merret nëse identifikohen rrethana të reja në këtë çështje.

Sidoqoftë, oficerët e policisë për zbatimin e masave dje konsideruan një përpjekje për ta shmangur urdhrin e karantinës. Në mëngjes, tre shtetas të Kosovës me një status të rregulluar në Slloveni u përpoqën të hyjnë në Slloveni me një certifikatë testimi negativ të skaduar (më shumë se 48 orë deri në 10 ditë). Meqenëse nuk i plotësuan kushtet për hyrje pa urdhër karantine, ata u kthyen vullnetarisht në Austri, por njëri prej tyre u përpoq të hynte përsëri në Slloveni dy orë më vonë, këtë herë pas një autobusi. Oficerët e policisë e zbuluan dhe urdhëruan karantinimin e tij.

(Kosova Sot Online)