Dokumenti sekret nga Haga: Kemi frikë se Thaçi dhe të tjerët, mund të lirohen?

  • G.G /
  • 16 February 2021 - 10:39
Dokumenti sekret nga Haga: Kemi frikë se Thaçi dhe të tjerët, mund të lirohen?

Kryetarja e Dhomave të Specializuara në Hagë, Ekaterina Trendafilova, e cila heton krimet e luftës të UÇK-së i ka bërë thirrje diplomatëve të BE-së që të ndihmojnë në luftimin e fushatës që minon punën e gjykatës në Kosovë.

Ajo ka frikë se me anë të kësaj kundërfushate, të akuzuarit aktualë që ndodhen në Hagë, mund edhe të lirohen.

Në një raport konfidencial nga Haga më 11 shkurt, Trendafilova paralajmëroi diplomatët se gjykata po përballej me rritjen e pengesave të procedurave të vazhdueshme ligjore nga Kosova, përfshirë procedurat kundër ish-Presidentit të Kosovës Hashim Thaçi, i cili u akuzua për krime lufte.

Në një transkript të raportit në të cilin Euroneës kishte qasje, Trendafilova tha se po bëheshin përpjekje për të kundërshtuar ligjin për krijimin e Gjykatës në 2015, i cili mund të çonte në faljen e të paditurve apo edhe zhvendosjen e Gjykatës, duke përfshirë informacione të gjera konfidenciale, nga Haga.

"Sigurisht që do të rrezikonte jetën dhe sigurinë e njerëzve që bashkëpunojnë ose janë të gatshëm të bashkëpunojnë me ne. Ndryshime të tilla, natyrisht, do të kishin një efekt tronditës mbi dëshmitarët, të cilët mund të mos dëshirojnë më të paraqiten, gjë që do të parandalojë që Prokuroria e Specializuar të vazhdojë të punojë për çështjet e hapura," deklaroi Trendafilova.

Trendafilova, i cili është nga Bullgaria, gjithashtu paralajmëroi për sigurinë e dëshmitarëve që paraqiten para prokurorisë në çështjet në vazhdim dhe u bëri thirrje shteteve evropiane të marrin në konsideratë "marrëveshje gjithëpërfshirëse të bashkëpunimit" që mund të zhvendosin dëshmitarët dhe familjet e tyre në Evropë.

"Pa këto marrëveshje, do të jetë shumë e vështirë, në mos e pamundur në disa raste, të sigurosh dëshmi falas dhe pa ndonjë frikë," tha Trendafilova.

Një zëdhënës i Këshillave të Specializuara të Kosovës i tha Euroneës se raporti ishte gjithashtu konfidencial për përdorimin e brendshëm të misioneve diplomatike, si dhe se ai u shpërnda rastësisht.

Nuk dihet se kush kishte qasje në raportin konfidencial të Gjykatës Speciale në Hagë.

(Kosova Sot Online)