Milionerët po ‘blejnë’ leje qëndrimi në Zvicër

  • E.K /
  • 19 shkurt 2021 - 08:57
Milionerët po ‘blejnë’ leje qëndrimi në Zvicër

Një nen pak i njohur i ligjit lejon të huajt e pasur nga jashtë Evropës të lëvizin në Zvicër.

Normalisht vetëm njerëzit nga vendet e BE / EFTA kanë të drejtë të lëvizin në Zvicër, falë një traktati të quajtur Marrëveshja e Lëvizjes së Lirë të Personave.

Sidoqoftë, neni 30 pak i njohur dhe i përdorur rrallë i Aktit Federal për të Huajt u mundëson të huajve nga jashtë Evropës të transferohen në Zvicër – por vetëm nëse janë mjaft të pasur, që do të thotë se mund të provojnë se kanë mjete të mjaftueshme financiare për të jetuar në Zvicër pa pasur nevojë për të punuar ose për të përdorur përfitime të mirëqenies.

Bazuar në këtë ligj, kantonet mund t’u lëshojnë leje qëndrimi B këtyre njerëzve, nëse autoritetet lokale gjykojnë se ka një “interes të konsiderueshëm fiskal” në një veprim të tillë, përcjell albinfo.ch.

Çfarë saktësisht do të thotë “interes i konsiderueshëm fiskal?”

Ky term përcaktohet nga secili kanton.

Për shembull, shkalla më e ulët vjetore e taksave për një të huaj jo-BE është 287,882 franga në Valais, 312,522 franga në Gjenevë dhe 415,000 Vaud.

Çdo vit, rreth 40 deri në 50 njerëz ‘blejnë’ rrugën e tyre në Zvicër në këtë mënyrë, siç raportohet nga TagesAnzeiger, e cila përdori numrat e botuar nga Sekretariati Shtetëror i Migracionit (SEM).

Gjithsej 352 të huaj me këtë leje speciale tani jetojnë në Zvicër. Ata vijnë kryesisht nga Rusia, Arabia Saudite, Shtetet e Bashkuara dhe Brazili.

Sidoqoftë, sipas SEM, njerëzit nga Kina tani po përbëjnë pjesën më të madhe të të huajve me leje speciale.

Gjithsej 34 shtetas kinezë erdhën të vendosen në Zvicër në katër vitet e fundit, përcjell tutje albinfo.ch.

“Rastësi apo jo, rritja po ndodh paralelisht me rrjedhën gjithnjë e më totalitare të regjimit të Pekinit”, tha TagesAnzeiger.

Kantonet nuk lëshojnë identitetin e këtyre të huajve të pasur, duke justifikuar mungesën e informacionit me ligjet për mbrojtjen e të dhënave.

Ajo që dihet për këtë grup të zgjedhur njerëzish është se shumica e tyre jetojnë në kantonin e Gjenevës. Tjetra është Ticino, e ndjekur nga Vaud, Zug dhe Bern.

Një avantazh tjetër i një leje B është se lejon qytetarët e vendeve të treta të lëvizin lirshëm në të gjithë zonën Shengen.

Në tërësi, pak më shumë se 2.1 milionë shtetas të huaj jetojnë në Zvicër, duke përbërë 25.1 përqind të popullsisë së përgjithshme.

(Kosova Sot Online)