Lexoni nëntë fakte interesante rreth Zvicrës

  • E.K /
  • 27 mars 2021 - 11:58
Lexoni nëntë fakte interesante rreth Zvicrës

E gjithë popullsia e Zvicrës mund të përshtatet në strehimoret e saj bërthamore

Nëse ndonjëherë fillon lufta bërthamore, vendi më i mirë për të qenë është Zvicra.

Vendi është i përgatitur mirë, me strehimore të mjaftueshme nga pasojat bërthamore për të akomoduar gjithë popullsinë zvicerane.

Madje kërkohet nga ligji që të gjithë të kenë qasje në një nga këto strehimore të blinduara rëndë në ndërtesën e tyre ose në një ndërtesë afër.

Ushtria zvicerane gjithashtu mban bunkerë artilerie të pajisur plotësisht, por ju mund të mos i vini re ato. Ata zakonisht maskohen si shtëpi tërheqëse të fshatit, mu në mes të fshatrave.

Ju mund ta shihni Zvicrën në Star Wars

Ju mund të njihni malet spektakolare Grindelwald të Zvicrës në sfondin e shumë filmave të Luftërave të Yjeve, duke përfshirë Sulmin e Kloneve dhe Hakmarrjen e Sithit.

Majat mahnitëse me dëborë u përdorën gjithashtu për të përshkruar planetin Alderaan, shtëpia e Princeshës Leia.

Kafshët në Zvicër kanë të drejta

Zvicra është një vend që e do kafshët, me disa ligje që mbrojnë të drejtat e miqve të tyre me gëzof.

Qentë lejohen në restorante dhe mund të hanë edhe në to, ndërsa pronarët e disa kafshëve shtëpiake duhet të përfundojnë një kurs se si të kujdesen për ta.

Ekzistojnë gjithashtu ligje që përcaktojnë se kafshët shoqërore duhet të mbahen në çifte. Pra, nëse një prej derrave tuaj guinea vdes, atëherë duhet të merrni një tjetër për ta mbajtur atë shoqëri. Mund të marrësh me qira edhe derra gini derisa të vdesë tjetri! Zviceranët mbajtën një referendum në vitin 2010 nëse kafshët duhet të kishin avokatë, megjithëse u mund.

Alpet nuk janë aq zvicerane

Alpet (vargu më i madh malor në Evropë) janë një nga pamjet më të famshme në kontinent dhe mbase më të famshmit në Zvicër. Megjithatë, Alpet mahnitëse Zvicerane përbëjnë më pak se një të pestën e të gjithë vargmalit.

Zvicra pretendon se ka vetëm 13.2% të Alpeve.

Austria në të vërtetë ka territorin më të madh alpin me 28.7%. Italia ka 27.2% dhe Franca ka 21.4% të sipërfaqes totale të vargmaleve. Sidoqoftë, Alpet Zvicerane janë ende një moment kryesor për çdo udhëtim në Zvicër.

Zviceranët vërtet e duan çokollatën

Zvicra ka qenë prej kohësh e njohur për çokollatën e saj të shkëlqyer, por a e dini sa hanë ato? Një nga faktet më të ëmbla në lidhje me Zvicrën është se zviceranët janë konsumatorët më të mëdhenj në botë të çokollatës. Ata hëngrën 10.3 kg për person në 2018.

Njerëzit jetojnë më gjatë në Zvicër

Zvicra ka jetëgjatësinë e dytë më të lartë nga të gjitha vendet në botë (pas Japonisë), me një moshë mesatare 83 vjeç. Gratë zvicerane jetojnë edhe më gjatë, me një jetëgjatësi mesatare prej 85 vjetësh.

Zvicra gjithashtu ka një nga popullatat më të vjetra në Evropë, me numrin më të lartë të njerëzve të moshës mbi 100. Ekzistojnë disa teori pse zviceranët jetojnë më gjatë, përfshirë stilet e tyre aktive të jetesës, ajrin e pastër dhe sistemin e shkëlqyeshëm të kujdesit shëndetësor.

Ju mund të ngjitni shkallët më të gjata në botë – ose të merrni teleferikun më të gjatë.

Shkalla më e gjatë në botë, me 11,674 shkallë, mund të gjendet krahas hekurudhës malore Niesen. Shkalla është vetëm 3.4 km, por është 1.669 m lartësi për t’u ngjitur!

Nëse nuk jeni gati për të ngjitur mbi 11,000 shkallë, gjithmonë mund të merrni Niesenbahn. Ka teleferikun më të gjatë kabllor, i vazhdueshëm në Evropë dhe ka funksionuar që nga viti 1910. Niesenbahn do t’ju çojë në një udhëtim skenik 30-minutësh në majë të malit.

Zvicra ka palma

Një nga faktet më të çuditshme në lidhje me Zvicrën është se ata kanë palma. Kjo nuk është ajo që do të prisnit në një vend pa dalje në det i njohur për Alpet e tij me dëborë. Megjithatë, gjeografia tepër e larmishme e vendit do të thotë shtëpia e tij për disa mikroklima ku bimët tropikale mund të lulëzojnë.

(Kosova Sot Online)