Obradoviq: Dokumenti jozyrtar për ndryshimin e kufijve shërben për manipulime

  • A.P /
  • 18 prill 2021 - 16:09
Obradoviq: Dokumenti jozyrtar për ndryshimin e kufijve shërben për manipulime

Dokumenti jozyrtar për ndryshimin e kufijve në Ballkan shërben për manipulime dhe synon të trembë qytetarët dhe të mashtrojë elitat politike. Kështu beson sekretari i përgjithshëm i Institutit për Sigurinë Kombëtare dhe Ndërkombëtare në Serbi, Darko Obradoviq, i cili është i sigurt se ndryshimi i kufijve do të rrezikonte sigurinë e gjithë rajonit.

Sipas tij, kjo i jep gjithashtu karburant kryeministrit të Kosovës, Albin Kurti, i cili, duke marrë pjesë në zgjedhjet në Shqipëri, “dëshiron të imponohet si një udhëheqës mbarëshqiptar dhe të ringjallë idetë e vjetruara nga shekulli XIX për shtetet e pastra etnike në Ballkan”,.

“Ne e shohim se ky dokument përdor manipulime famëkeqe. Kur bëhet fjalë për bashkimin e Kosovës dhe Shqipërisë, emri i Shqipërisë thotë anëtarë të NATO-s në kllapa, i cili synon të zgjojë emocione negative ndaj ‘Shqipërisë së Madhe’, por edhe ndaj aleancës së NATO-s. Bashkimi i Serbisë dhe Republika Srpskas, por në mënyrën se si thotë ajo pjesë… Ne shohim se ndikimi i Turqisë përdoret si mbrojtësi dominues i myslimanëve në BeH.. Ky është një manipulim i shkathtësisë i përshtatur me emocione njerëzore, i cili duhet të shkaktojë reagime nga aktorë të caktuar politikë”, tha Obradoviq për “Kosovo Online”.

Ai tha se elitat politike po përdorin “Shqipërinë e Madhe” dhe “Serbinë e Madhe” për t’i mbuluar paaftësitë e tyre0.

“Elitat politike në këtë kohë duhet të tregojnë largpamësi dhe nuk duhet të komentojnë mbi një dokument vërtetësia e të cilit nuk ekziston. Është e rëndësishme të ndërtohet rezistenca e institucioneve, shoqërisë civile dhe medias ndaj këtij lloj manipulimi. Ithtarët përdorin idenë e Shqipërisë së Madhe dhe të Serbisë së Madhe për të mbuluar paaftësinë politike, për t’u përballur me problemet reale të qytetarëve”, shtoi Obradoviq. 

Ai komentoi gjithashtu pjesëmarrjen e Lëvizjes Vetëvendosje në zgjedhjet parlamentare në Shqipëri, duke thënë se kryetari i saj dhe kryeministri i Kosovës, Albin Kurti do të dështojë në manovrën e tij për “Shqipërinë e Madhe”

“Albin Kurti dëshiron ta imponojë veten si një faktor mbarëshqiptar dhe ta pozicionojë partinë e tij si bashkuese të korpusit kombëtar shqiptar në të gjitha vendet ku ata jetojnë. Mendoj se ai është gjithashtu i vetëdijshëm se ideja e Shqipërisë së Madhe është një trillim, krijuar nga njerëz si ai. Është një ide e konsumuar nga koha, gjeopolitikisht absolutisht e prapambetur, por Kurti e përdor atë për të tërhequr votat e ekstremistëve kombëtarë. Duke marrë pjesë në zgjedhjet parlamentare, ai dëshiron në mënyrë të gabuar të paraqesë ekzistencën e ideve rreth unitetit mbarëshqiptar, i cili mishërohet në veprimtaritë e Lëvizjes Vetëvendosje. Sidoqoftë, manovra e tij politike nuk do të zgjasë për një kohë të gjatë, sepse do të vihet nën ndikimin e politikës reale, situatës së keqe ekonomike dhe ideja do të ngecë në vend. Perëndimi nuk do të lejojë asnjë aventurizëm në krijimin e shteteve etnikisht të pastra, sepse nëse gjërat vendosen ashtu, nuk ka fund dhe shumë kombe do të jenë të pakënaqur”, tha Obradoviq.

Sekretari i Institutit për Sigurinë Kombëtare dhe Ndërkombëtare në Serbi kritikon elitat politike që mbështesin kufijtë etnikë në Ballkan.

“Aktualizimi i ‘Serbisë së Madhe’ dhe ‘Shqipërisë së Madhe’ në të ashtuquajturin dokument të Janshas është riaktivizimi i emocioneve dhe dhënia e karburantit për propaganduesit e tjerë që të vazhdojnë t’i frikësojnë qytetarët me koncepte të vjetruara të shtetit nga shekulli 19. Për momentin, as ‘Serbia e Madhe’ dhe as ‘Shqipëria e Madhe’ e vërtetë nuk janë reale. Nëse ekziston një kompromis i tillë i interesit kombëtar serb me histori për ‘Serbinë e Madhe’, ka një thellim të antagonizmave dhe situatës që kemi tani në Mal të Zi, dhe kjo nuk i sjell askujt përfitime. Prandaj, është e qartë se ky dokument synon ta mashtrojë opinionin publik, elitat politike”, përfundoi Obradoviq.

(Kosova Sot Online)