Sa vjeç është uji më i vjetër në botë? Në Kanada bëhet zbulimi ‘marramendës’

  • E.K /
  • 22 maj 2021 - 14:57
Sa vjeç është uji më i vjetër në botë? Në Kanada bëhet zbulimi ‘marramendës’

Uji më i vjetër në botë është zbuluar nga studiuesit në Kanada.

Një kërkim 17-vjeçar i minierës Kidd Creek Mine të Ontario zbuloi ujin që ishte bllokuar midis shkëmbinjve për 1.6 miliardë vjet, sipas ekipit në Universitetin e Torontos.

Pasi vizituan për herë të parë Kidd Creek në 1992, gjeologia Barbara Sherwood Lollar dhe kolegët e saj do të ktheheshin në vend shumë herë gjatë viteve në kërkim të ujit të bllokuar brenda shkëmbinjve të zonës së vjetër të minierave.

Mosha e vërtetë e ujit nuk ishte menjëherë e dukshme për studiuesit – vetëm kur e hulumtoi atë më tej, ekipi arriti të kuptojë madhësinë e vërtetë të gjetjeve të tyre.

Brenda ujit u gjet një lloj bakteresh që nuk ishte regjistruar kurrë më parë në tokë dhe ishte një nga të dhënat e para që burimi i ujit mund të jetë shumë më i vjetër nga sa mendohej.

Mostrat u dërguan në Universitetin e Oksfordit dhe u testuan duke përdorur një spektrometër. U deshën katër vjet prova rigoroze për të konfirmuar një moshë të saktë për ujin.

(Kosova Sot Online)